×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

България и Виетнам ще сътрудничат в областта на културата

Министър Петър Стоянович и министърът на културата, спорта и туризма на СР Виетнам г-н Хоанг Туан подписаха в Ханой Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Р. България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014 – 2016 г.
Министърът на културата д-р Петър Стоянович е включен в състава на официалната делегация на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски, която е на посещение в СР Виетнам от 6 до 9 април т.г.
По време на днешната среща на министъра на културата, спорта и туризма на СР Виетнам г-н Хоанг Туан с българския министър на културата д-р Петър Стоянович бяха обсъдени възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на музиката и танца, киното, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, художествената фотография, защитата на авторските права, театралното и цирково изкуство, опазването на културното наследство и реставрацията на културни и исторически паметници. Министър Стоянович специално отбеляза, че "живият мост" към взаимното опознаване и емоционална близост между двата народа са и над 30-те хиляди виетнамски граждани, учили, специализирали и работили в България, много от които в момента заемат ръководни длъжности в страната си.
„Всички знаят за историческата връзка между България и Виетнам - въпреки географската отдалеченост на страните ни, нас ни свързва дългогодишно традиционно приятелство. Радвам се, че и двамата министър-председатели подчертаха новите възможности за задълбочаване на сътрудничеството ни в областта на културата, туризма, спорта. Днес имахме възможност да обсъдим и конкретни предложения в тази насока. Важна инициатива би била да организираме Седмица на българското кино във Виетнам, както и на реципрочна основа - Седмица на виетнамското кино в България. Идеята за размяна на филмови седмици бе подкрепена и от моя виетнамски колега – министър Хоанг Туан. Български експерти могат да окажат сериозно съдействие и в опазването на богатото културно наследство на Виетнам, част от което е вписано в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ние може да сме много полезни на Виетнам с нашия опит в тази сфера, още повече, че и виетнамската страна дава много висока оценка на постиженията ни в разкриването и съхранението на културно-историческото ни наследство", каза министърът на културата д-р Петър Стоянович след официалната церемония по подписване на Програмата за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014 – 2016 г.

Програмата предвижда България и Виетнам да поощряват прякото сътрудничество в областта на киното като:
• организират седмици на българското и виетнамското кино;
• участват, при възможност, в кинофестивали, провеждани в техните държави.
Българската страна предлага на виетнамската страна участие в следните фестивали:
• Международен филмов фестивал „Любовта е лудост" – гр. Варна;
• Международен филмов фестивал „София филм фест".

Виетнамската страна предлага на българската страна участие в Ханойския международен филмов фестивал (биенале), както и на Фестивала на европейските документални филми (ежегоден).
България и Виетнам ще насърчават сътрудничеството и в областта на музикалното и танцово изкуство и обмена на гастроли на музикални изпълнители, танцьори и танцови състави. Българската страна предлага на виетнамската страна участие в следните фестивали:
• "Мартенски музикални дни" – гр. Русе;
• "Музикален фестивал в рамките на Международния фестивал на изкуствата "Варненско лято" – гр. Варна;
• Международен фолклорен фестивал – гр.Варна;
• Международен фолклорен фестивал – гр.София;
• Международен балетен конкурс – Варна.

Виетнамската страна предлага на българската страна участие в 4 фестивала:
• Международен конкурс по пиано (биенале);
• Международен фестивал на открита сцена;
• Морски фестивал Ня Чанг (биенале);
• Международен танцов фестивал (на всеки 3 години).

Програмата предвижда по-активно сътрудничество и в областта на изобразителното изкуство, както и прякото сътрудничество между музеите, художествените галерии и институциите, занимаващи се с проучване, защита и консервация на движими културни ценности. За периода на действието на Програмата, на реципрочна основа, Страните ще подкрепят размяната на 2 художествени изложби (съвременно изкуство) и на занаятчийски изложби. Българската страна предлага на виетнамските творци участие и в:
• Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Музей „Дом на хумора и сатирата" – гр. Габрово;
• Международно биенале на графиката – гр. Варна;
• Международен пленер – акварел – гр. Търговище;
• Международен пленер – живопис – гр. Балчик;
• Международен пленер – хартия – гр. Добрич.

В Програмата се посочва, че страните ни ще насърчават и осъществяването на съвместни проекти за разпространение, защита, съхранение, реставрация и управление на културното наследство; ще обменят информация за улесняване връщането на изгубени или незаконно изнесени културни ценности от двете страни, в рамките на своите законодателства и съответните международни споразумения, в сила за страните; ще осъществяват сътрудничество в областта на опазване на културното наследство чрез обмен на специалисти, информация и опит, в рамките на своите законодателства и ратифицираните от тях международни споразумения, в сила за страните; а също така и ще насърчават сформирането на съвместни екипи за археологически разкопки и консервационно-реставрационни работи.
Предвижда се страните ни да поощряват установяването на контакти между професионални сдружения на фотографите и да съдействат за обмен на фотодокументални изложби и изложби на художествената фотография. България и Виетнам ще насърчават сътрудничеството и в областта на книгата и библиотечното дело, като поощряват превеждането, издаването и разпространението на художествени и научни произведения от автори на другата страна. Страните ще си обменят информация в областта на библиотечното дело, консервацията и реставрацията на писмени паметници.
България и Виетнам ще разширят сътрудничеството си и в областта на фолклорното изкуство, като ще изпращат покани на професионални и самодейни ансамбли за участие в международни фестивали и конкурси, провеждащи се в двете страни. Виетнамската страна предлага на българската страна да вземе участие в следните фестивали:
• Фестивал на Хюе (биенале);
• Морски фестивал Ня Чанг (ежегоден);
• Чаен фестивал Тхай Нгуен (ежегоден);
• Фестивал на кафето Буон Ма Тхуот (биенале).

Страните ни ще оказват съдействие и на развитието на сътрудничеството в областта на театралното и цирково изкуство. Виетнамската страна ще предложи на българската страна да вземе участие в следните фестивали:
• Международен цирков фестивал;
• Международен фестивал на куклен театър на вода (биенале).

Станете почитател на Класа