ГЕРБ иска отстраняване на президента с импийчмънт

ГЕРБ започва процедура за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов. Управляващите обявиха вчера намеренията си с декларация, прочетена в парламента от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Велчев заяви, че Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е обсъдила във вторник вечерта стенограмата и аудиозаписа от разговора между президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков, проведен на 5 март. „Вицепремиерът Симеон Дянков е бил записан без знанието му. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите с едностранно решение на президентската институция и без да бъде информиран министър Симеон Дянков“, посочват в декларацията си ГЕРБ. Според управляващите така президентът е нарушил чл.32. ал. 2 от Конституцията на България, който гласи, че „никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие“. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева уточни, че започва събирането на 61 депутатски подписа за внасяне на искането в Конституционния съд (КС). От ГЕРБ заявиха още, че обясненията на президентството, че записът на официалните срещи е установена практика, провокират допълнителни въпроси. „Дали президентството би разпространило всички записи и стенограми на разговорите от последните години, каква е съдбата на записите, наясно ли са участниците в разговорите, че са записвани, ако това е практика?“, питат от управляващата партия. Затова ГЕРБ настоява за публикуване на стенограмите от разговорите на Първанов с представители на бизнеса, на политически партии, на официалните посещения и консултациите за съставяне на правителствата от 2001, 2005 и 2009 година.
Георги Първанов вчера отказа да прави каквито и да било коментари за искания импийчмънт. От пресслужбата на държавния глава разпространиха съобщение, че утре президентът ще даде пресконференция.
„На заседанието на Изпълнителната комисия се опитах да повлияя както първия път (на 9 ноември 2009 г. ДСБ и „Атака“ също обявиха, че ще искат импийчмънт на президента, защото не се отчита редовно на НС, бел.ред.), но партията е категорична, че подобно поведение не може да се търпи“, коментира от Бургас премиерът Бойко Борисов. „В момента откривам модерна пречиствателна станция, която решава проблемите на един 95-хиляден комплекс. Аз ще правя магистрали, ще правя пречиствателни станции, ще усвоявам милиони от Европейския съюз, ще строя заводи, ще решавам проблемите на хората, това правя в момента. Нямам никакво намерение да си хабя енергията да влизам в подобни битки между институциите“, добави министър-председателят.


Реакции :

Иван Костов: Ще подкрепим


Ще подкрепим импийчмънта, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов. „При срещата с президента е засегнато личното достойнство на Симеон Дянков. Всеки има право на защита срещу посегателство“, коментира Костов.

Мартин Димитров: Слагаме подписите си



Председателят на СДС Мартин Димитров заяви, че сините ще сложат подписите си под инициативата. „България има нужда от друг президент, който да е пълна противоположност на този“, каза Димитров.

Сергей Станишев: Против сме


Лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че социалистите няма да подкрепят искането. „Цялата тази инициатива е абсолютно безсмислена, изкуствена, създава политическо напрежение в страната и няма юридическа основа”, заяви Станишев. Той коментира вероятността президентът да се върне в БСП така: „Не можеш да влезеш в една и съща река два пъти.“

От „Атака“ обявиха още на 7 март, че президентът не е достоен за поста си. На 9 март от ДПС заявиха, че няма законово основание за искане на импийчмънт. Същата позиция имат и РЗС.

Станете почитател на Класа