Първанов: Нагледах се на хора, които се учат в парламента и правителството

Мария Матеева

За тези 20 години се нагледах на хора, които се учат, когато влязат в парламента и даже в правителството – тогава е твърде късно. Това обяви президентът Георги Първанов вчера по време на дискусията с ученици на тема „Как виждам България през 2020 г.?“. Държавният глава не коментира решението на ГЕРБ за стартиране на процедура за отстраняването му от длъжност. Той обаче насрочи пресконференция утре, на която една от темите ще бъдат именно „отношенията между институциите“.
Първанов косвено засегна въпроса за напрежението между него и управляващите от ГЕРБ, като посъветва децата да се готвят сериозно за публична работа, защото „политиката не е само избори и скандали“. „България е силна именно с човешкия материал, противно на някои други тези, които се чуха преди няколко месеца“, обясни той.
Държавният глава обяви и началото на серия от дискусии по темата „България 2020“ в цялата страна. Според него в момента не се работи сериозно по проблема. "Досега, ако някой някъде работи, то се прави полуконспиративно. Някой да е видял българска позиция по стратегия 2020? Няма", обясни президентът. „Не трябва да се оправдаваме с наследството, а да мислим за нова перспектива за страната“, допълни още той. Важно е да има такива решения за борба с кризата, които след нейния край да изведат на една много по-удобна позиция България в сравнение с останалите, каза Първанов. Той предупреди още, че пак има опасност да останем „на опашката на ЕС“.
Георги Първанов акцентира и върху необходимостта страната да показва повече характер пред Европа и да отстоява националната си идентичност. „Ние, българите, имаме един голям проблем, че продължаваме да се изживяваме като кандидат за член на ЕС. Свиквахме в Брюксел да се оплакваме и да се оправдаваме, вече ми е обидно да го правя“, заяви той.
Президентът разясни пред учениците и позициите си по отношение на регламентирането на проблема с ГМО у нас и енергийната стратегия на страната. „Трябва да се борим България да бъде свободна страна от ГМО“, каза Първанов. Енергийната тема той нарече своя „любима“ проблематика и специално насочи вниманието към европейската тенденция на завръщане към ядрената енергетика.

Станете почитател на Класа