Мисия на ОЛАФ дава рамо за промените в НПК

Иглика Горанова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Мисия на ОЛАФ, която идва от днес до 24 февруари, ще даде подкрепа за промените в НПК, съобщиха пред „Класа“ депутати от управляващото мнозинство. Това ще е първата по-голяма визита на Европейската служба за борба с измамите, откакто новото правителство е на власт. Причината е чисто техническа: шефът й Франц Херман - Брюнер почина през януари, а и конструирането на Еврокомисията забави процесите. Тиери Кретин, директор в ОЛАФ, ще води мисията, в която участва и Волфганг Хетцер – съветник за България. В програмата им е включена среща с премиера Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с главния прокурор Борис Велчев и с министъра на правосъдието Маргарита Попова. А целта е да се възстанови практиката от последната година на предишното правителство, която въведе вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева - европейските ни партньори да идват на проверки на всеки 15 дни. Преди десетина дни на конференция в София, организирана от „Прозрачност без граници“, Хетцер подчерта положителния ефект от тази практика.
„Проверяващите от Генерална дирекция “Земеделие“ на Европейската комисия и от Европейската служба за измамите пристигат днес и от резултатите от проверката им до голяма степен ще зависи съдбата на блокираните средства по програма САПАРД“, съобщи вчера пред БНР и земеделският министър Мирослав Найденов. Той допълни, че в началото на септември ще стане ясно какви санкции ще претърпи страната ни заради неправомерните действия на предишното ръководство на земеделското министерство. Според него практиките на политическите протекции върху определени проекти трябва да бъдат прекъснати, а това ще стане с обявяването на конкурси за ръководните длъжности във фонд „Земеделие“.

Подкрепата в законодателството

Една от задачите на ОЛАФ е да подкрепи промените в НПК, които предстоят да се гледат на второ четене. Екипът на правосъдния министър Маргарита Попова, която оглавяваше специалното звено за борба с измамите с европари по времето на кабинета „Станишев“, предложи материалите, събрани по време на разследванията на ОЛАФ, да важат като доказателства в съда. Този текст срещна известен отпор от адвокатските среди и това беше една от причините приемането на законопроекта да се отложи с близо месец – за март. „В сряда имаме извънредно заседание и тогава ще разгледаме различните предложения по законопроекта“, каза пред „Класа“ Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и член на правната комисия.
Преди около три месеца главният прокурор Борис Велчев също заяви, че ако материалите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) бъдат приемани като доказателства, работата ще върви много по-бързо. „Ако ОЛАФ е свършила работа, и тя дойде в България, защо да не се възползваме от нея. Повечето от делата, които са образувани в България, не са по сигнали на ОЛАФ, но има и такива дела", коментира тогава Велчев.

Станете почитател на Класа