Президентът обсъжда в Белгия и Люксембург енергетиката

Президентът Георги Първанов заминава днес на тридневно работно посещение в Кралство Белгия и във Великото херцогство Люксембург, съобщиха от „Дондуков“ 2.
В Брюксел държавният глава ще има разговори с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.
Георги Първанов ще проведе среща и с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.
По време на срещите си в европейските институции българският държавен глава ще обсъди със своите събеседници широк кръг въпроси, сред които ролята на нашата страна за повишаване енергийната сигурност на региона и Европа.
В рамките на визитата държавният глава ще се срещне с Негово Величество краля на белгийците Албер II, с министър-председателя на Кралство Белгия Ив Льотерм и с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер.
В Брюксел държавният глава ще връчи орден “Мадарски конник” - първа степен, на председателя на Съвета на директорите на белгийската индустриална група „Солвей” Алоис Микелсен за особено големи заслуги за развитието на “Солвей Соди” АД и на двустранните отношения между Република България и Кралство Белгия.


Първанов призова да се извадят икономическите досиета
Апелирам да се извадят икономическите досиета на прехода, за да видим кой кой е. Това каза в събота в интервю пред „Дарик“ държавният глава Георги Първанов. Той оцени положително акцията „Октопод“, но заяви, че до момента не е достигнат върхът на организираната престъпност у нас, и че става въпрос за много върхове. От интервюто става ясно още, че въпросът с разполагането на американска ПРО у нас не е обсъждана, но България трябва да бъде солидарен член на НАТО. В интервюто си президентът казва още, че в сегашния си вариант Законът за ГМО не предвижда достатъчно гаранции за обществото, и че ще наложи вето. Станишев също обяви, че досиетата на прехода трябва да бъдат отворени.

Станете почитател на Класа