Дават трима министри от кабинета „Станишев“ на съд

Станислав Савов
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Трима министри от кабинета "Станишев" ще бъдат дадени на съд до няколко дни, съобщи вчера пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов. Това са Николай Цонев (МО), Валери Цветанов(МЗХ) и Емилия Масларова(МТСП). В момента се пише обвинителният акт и срещу бившия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Кокинов съобщи още, че в съда влизат също делата срещу зам.-министъра на вътрешните работи Раиф Мустафа (за участие в подкуп) и на предложилия подкупа бизнесмен Росен Маринов.
Историята
Досъдебното производство срещу бившия военен министър Николай Цонев беше образувано на 21 декември и е за това, че през юни 2009 г. в качеството му на длъжностно лице се е разпоредил със средства на "Терем" ЕАД не по предназначение. Министърът е увеличил капитала на дружеството с 38 246 184 лв., като по този начин за преразпределяне на печалбата за 2008 година е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в него, вместо да се изплатят като дивидент на държавата. Бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов ще отговаря за 15 замени на земи, подписани от него ден преди да влезе в сила мораториумът върху този вид дейност. Досъдебното производство срещу бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова е за нанесена от нея щета на държавния бюджет от неизгодна сделка в размер на около 10 хил лв. Освен това Масларова ще отговаря и за престъпление по служба за нарушение на Закона за обществените поръчки.
“Нищо не знам по въпроса и докато обвинителният акт не бъде внесен в съда, няма какво да коментирам“, каза пред „Класа“ бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов. „До момента няма повдигнати обвинения към мен. Работила съм законосъобразно, но от една година насам съм сатанизирана“, каза Емилия Масларова. Николай Цонев не бе открит за коментар.


И експертизата срещу Станишев - готова

От прокуратурата съобщиха, че е готова последната експертиза по делото срещу експремиера Сергей Станишев и до седмица и по него ще има резултат. Бившият премиер е разследван за неправилно съхранение на класифицирана информация. Става въпрос за секретна справка, която е изчезнала от кабинета му в Министерския съвет. Скандалът избухна, след като бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе въпросния поверителен документ на сегашния министър-председател Бойко Борисов в качеството си на „лоялен гражданин“.

Станете почитател на Класа