Започна данъчна ревизия в "Лев корпорация"

В “Лев корпорация” е започнала данъчна ревизия, съобщиха вчера от прокуратурата. Още в сряда вечерта данъчни са започнали проверка на свързания с Алексей Петров холдинг. Иззети са дискове и компютри, а полицията е изнасяла кашони и чували с документи от сградата на “Лев инс”. Акцията е в рамките на операция “Октопод”, при която бяха задържани 14 души, сред които и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Пред Нова тв финансовият министър Симеон Дянков каза, че се провеждат мащабни данъчни проверки на задържаните при акцията. Той беше категоричен, че ще има ред и сигурност в България и тепърва ще се чуват сигнали за доста извършени нередности, дори с десетилетие назад. Според него по-важно е да се справим с укриването на данъци у нас, което се прави дори и чрез „операции като „Октоподите", "Наглите", "Скаридите" и "Калмарите”“.
Според разследващите органи организираната престъпна група „Октоподите“ е започнала да действа в края на 1997 г., а работата по случая е започнала по свидетелски показания. След ареста на Алексей Петров 5 бизнесмени са се явили, за да свидетелстват, че са били рекетирани. Алексей Петров е обвинен по чл. 321 а от Наказателния кодекс като ръководител на организирана престъпна група с цел рекет. Вчера следобед Софийската градска прокуратура поиска постоянен арест за 7 от задържаните при акцията "Октопод" в сряда. Това са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков. Делото ще се гледа днес.
Преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера главният прокурор Борис Велчев коментира, че не му е известно Алексей Петров да има съпричастност с бандата за отвличания „Наглите“. Той обаче добави, че е възможно да се търси някаква връзка между групата на „Октоподите“ и „Наглите“. Велчев допълни още, че от страна на ДАНС Алексей Петров е участвал в няколко смесени екипа с прокуратурата и че няма основания да е недоволен от работата си с него.
Пред БНР вчера министър-председателят Бойко Борисов, който е в Брюксел, нарече пълни измишльотини твърденията, че Петров е арестуван заради това, че има за разчистване лични сметки с него. “Алексей Петров беше в ДАНС толкова години. Ако е знаел нещо за мен, да го е казал”, добави премиерът. „Война е - който издържи!“ Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса дали очаква ответен удар.
Междувременно посланикът у нас на САЩ Джеймс Уорлик приветства действията на българските власти по реализирането на операция „Октопод”.


Чуждите медии: Удар срещу мафията в България

Операция „Октопод” – България нанесе удар срещу мафията, съобщава германският вестник „Ханделсблат”.
„Вашингтон пост“ цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че групата в миналото е била предпазвана от висши служители в съдебната система и предишни правителства.
АФП се позовава на Цветанов, който казва, че това е много добре организирана престъпна банда, която е оказвала натиск над ръководството на металургичния комбинат „Кремиковци” да закупува материали на завишени цени.

Станете почитател на Класа