Оръжейната мисия на Макрон в България

Още преди 10 дни Бойко Борисов съобщи, че френският президент идва заради военен бизнес и именно поради тази причина Варна е избрана за домакин на визитата. Но кой ли го слуша…

Като заваля Макрон, та цяла неделя… Най-важното сред информационния поток обаче остана в сянка. Не роклята на Брижит, нито словесните глупости на Бойко, нито дори драмата със ,,социалния дъмпинг” бяха в центъра на посещението на Еманюел Макрон у нас. Истинската цел бе да договори съвместни оръжейни проекти, най-вече – покупка на френски бойни кораби. Идеята за корветите е стара, няколко пъти в последните 12 години се обсъждаше неуспешно на правителствено ниво. Представлява офсет – клиентът, в случая България, строи на своя територия продукта.

 

По информация на ,,Барикада” два дни преди пристигането на Макрон у нас са дошли френски представители на оръжейния бизнес, които документално и на терен във Варна са се запознали с българската корабостроителна индустрия. Делегацията ще поостане край морето, защото разговори с родни експерти предстоят и в следващите дни. Всъщност и трите завода, в които могат да бъдат изградени корветите, са разположени край Варна. Именно заради това морската столица бе избрана за домакин на височайшата визита, а не за да изкушаваме стопаните на Елисейския дворец с гледки от ,,Евсксиноград”.

 

Съобщи го самият Борисов десетина дни по-рано. ,,Целта е не само да се отговори на нуждите на двете армии, а и да се продава продукция. Тези разговори ги започнахме в Париж. С колегите сме се подготвили. Не случайно срещата е във Варна, където е и корабостроителницата”, бе заявил Борисов на 12 август публично пред журналисти. Българските медии обаче проявиха любопитство към корветите едва в деня на визитата, след като френските им колеги написаха, че Париж ще поднови офертата за корабите. Защо българските журналисти чакат французи да им съобщават важните новини, след като собственият им премиер ги е свел по-рано, само те си знаят. Любопитен нюанс е, че Борисов говори за една възможна корабостроителница, но на тази тема ще се спрем в края на статията.

 

Корвета „Гоууинд“, която е на разположение на Египет.

 

Сагата с корветите стартира малко след влизането на България в НАТО, когато на страната ѝ се наложи превъоръжаване. Френската компания ,,Армарис”  поиска да построи 4 корвети у нас (офсетна сделка) за около 1 млрд. евро. Става дума за многоцелеви съдове ,,Гоууинд”. По-късно корветите бяха намалени на две, а след освобождаването на медиците ни в Либия, за което решаващо съдейства семейство Саркози, България в лицето на премиера Сергей Станишев (тройната коалиция) твърдо се ангажира да ги закупи, съответно да ги построи. Всичко обаче остана на думи, тъй като не се намериха пари. Отделно от това разсекретени от ,,Уикилийкс” грами показаха, че французите са си намерили мощен конкурент в лицето на САЩ – интересът на янките е бил скромните български парици да отидат за тяхна продукция, а не френска, затова са се помъчили да провалят сделката. Така или иначе тя не се осъществи. Всичко утихна до към 2016 г., когато българското военно министерство обяви проект за поетапен строеж на две корвети на стойност около 1 млрд. лв. Страстите после пак замряха, но ето, че Макрон пристигна с гръм да ни подсети.

 

Освен това България от доста време се стреми да обнови въоръжението на пехотата си, за което се предвиждат към 1.2 млрд. лв. Говори се за 198 бойни машини от различен тип. Франция и с тях е готова да ни зарадва. ,,В корабостроенето и относно сухопътните машини има реален шанс да бъде свършена много работа”, заяви след срещата си с Макрон премиерът Борисов, давайки да се разбере, че военните оферти са били акцент. Все още е енигма какво е имал предвид на 12 август, казвайки, че “целта е… и да се продава продукция”. Автомати ли ще произвеждаме съвместно?! И кого точно ще снабдяваме с тях? Но скоро и това ще стане ясно.

 

Някъде до към 2010 г. се говореше, че френските корвети ще бъдат строени във ,,Флотски арсенал”. Това е поделение на държавното дружество “Терем” край Варна. Специализирано е в ремонт на плавателни съдове, но се занимава и със строителство. Друга реална алтернатива за изграждане на бойни кораби дълго време нямаше. След това обаче тласък получиха две частни корабостроителници – ,,Булярд” и МТГ ,,Делфин”. Първата фирма е наследник на бившата голяма варненска корабостроителница, сега собственост на Индустриален холдинг България. Втората фирма нерядко е свързвана в медийни публикации с Кирил Домусчиев. Преди година и половина се появиха информации, че Министерството на отбраната подготвя поръчка за кораб, която да бъде спечелена от нея (в отговор фирмата се похвали, че единствена у нас строи специализирани съдове). Така или иначе е твърде интересно защо на 12 август Борисов говори за корабостроителница в единствено число – лапсус ли прави при наличието на три варианта, или пък предрешава евентуален конкурс. Името на ,,Делфин” стои на сайта на футболен клуб ,,Лудогорец” като един от спонсорите на клуба.

 

Дали в крайна сметка България и Франция ще си стиснат ръцете за оръжейни сделки няма как да се каже на този етап. Това е най-могъщият бизнес, винаги в него, освен двете преговарящи страни, са замесени поне още две, които искат да провалят проектите, за да спечелят те… Но е ясно, че именно продажбата на бойна техника бе мисия №1 в посещението на Макрон в България.  Заклинанията за Шенген, където всеки ни иска, пък никога не влизаме, за Еврозоната или заяжданията на френския президент с Полша са дребнотемия за масова консумация.

 

Малко преди старта на източноевропейската обиколка на Макрон и Румъния обяви за цел превъоръжаването. Стреми се към 4 корвети за 1.6 млрд. евро. Макрон, както знаем, преди България навести Румъния.

Станете почитател на Класа