ББЦ и Движение "Гергьовден" подписаха коалиционно споразумение

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков покани СДС да се включи в коалицията, в която участват ББЦ ВМРО, земеделците и Гергьовден.

"Нека СДС си помисли къде се намира сега", каза политикът. Той заяви, че като бивш седесар се вълнува от съдбата на синята партия.

Днес стана ясно, че Меглена Кунева ще води листата на РБ.  Това ли е съдбата на СДС? , попита Николай Бареков.  Той изрази учудването си от факта, че синият лидер Божидар Лукарски присъства в листата, в която присъства и Корман Исмаилов от партия "Свобода и достойнство". Днес "България без цензура" и движение "Гергьовден" подписаха споразумение за сътрудничество.

Подписите под документа положиха лидерите на ББЦ и "Гергьовден" Николай Бареков и Драгомир Стефанов. Политическият съюз ще бъде равноправен.

Партиите запазват своята политическа идентичност, а съюзът ще се ръководи и представлява от контактна група, която е съставена от лидерите на политиическите организации.

ББЦ и "Гергьовден" изразяват готовност да се присъединят към нови и вече съществуващи коалиционни субекти за явяване на следните избори - за европейски парламент, за Народно събрание, вот за президент и вицепрезидент и местни избори.

Споразумението предвижда още разпределението на местата в общите кандидатски листи да се урежда с анекс към настоящия договор.

Съюзът влиза в сила от днес.

Николай Бареков ъсъобщи новината, че вероятно следващат седмица ще бъде подписано подобно коалиционно поразумение със Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски.

"Реформаторският блок се създаде ситуативно, за един ден набързо се сглоби", отговори лидерът на ББЦ на въпрос дали коалицията между четирите партии вече не е заприличала на Реформаторския блок.

Политикът припомни, че обединението на реформаторите стана факт веднага след протестите срещу кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В желанието си да продължи уличното недоволство срещу властта, те създали безпринципна коалиция.

Има нова политическа формация, която може да бъде носител на тези партии, каза още Бареков, визирайки ЗНС, Гергьовден и ВМРО.

Той допълни, че при реформаторите няма партия-ракета. 

Николай Барекови изрази възмущението си от съставянето на Централната избирателна комисия(ЦИК).

Той посочи, че според всички социологически проучвания ББЦ е трета политическа сила, въпреки това тя няма свой представител там.

Според Николай Бареков, ГЕРБ са помогнали на реформаторите пробутвайки Цветозар Томов.

"Ние бяхме поставени в абсолютна изолация", категоричен бе политкът. Според него ЦИК трябва да бъде напълно деполитизарана. Искаме професионална ЦИК, каза още Бареков.

При следващите парламентарни може да вземем властта, закани се Бареков и допълни, че всички партии трябва да седнат и да изберат българския еврокомисар.

"Аз имам лична номинация - това е Ивайло Калфин," каза политикът.

Според него кандидатът на президентското движение АБВ няма да влезе в европарламента.

  • Лидерът на ББЦ цитира вътрешно проучване, според което партията е втора сила в София. 

Станете почитател на Класа