Цацаров не изключи възможността да иска още депутатски имунитети

Обвинител номер едно категорично отрече обвиненията на Волен Сидеров, че предприетите действия срещу него били политически натиск. Сотир Цацаров не изключи възможността да поиска и други депутатски имунитети заради скандала на летище Варна.

За хулиганските действия, извършени на летището във Варна, се полага съд, категоричен бе главният прокурор Сотир Цацаров. Той отрече какъвто и да е политически натиск. "Какъв политически натиск?! Политически натиск по отношение на неговото поведение на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение спрямо униформен полицай?! Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск се е объркал, ама много се е объркал!", категоричен е той.

Главният прокурор подчерта, че там имало три групи служители - на Гранична полиция, на ОДМВР Варна и служители, които не са на полицията, но са от полицията - службата за сигурност на аерогара Варна. "С данните, които ние разполагаме, всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение, за съжаление един от тях е бил ударен. Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитет, защото пък той е ударил униформен служител на МВР...", каза главният прокурор и посочи, че не може да спре никой да разсъждава в каквато и да е посока и се съгласи, че Сидеров може да каже каквото иска.

Сотир Цацаров не потвърди и твърденията на Волен Сидеров, който каза, че френската дипломатка обидила България в самолета. Той отрече да има данни тя да го е провокирала. "Културното аташе на Франция е пътувала като пътник по вътрешните авиолинии, няма каквито и да е данни за упражнена провокация или пък за някакво предизвикателство, било то словесно или по друг начин", посочи той.

Сотир Цацаров отрече и твърденията, че показанията, които са снети по досъдебното производство са само на полицаи. Той обясни, че поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, колкото след като са слезли от него и обясни, че в НК има престъпление, наречено условно "въздушно хулиганство". "Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство, ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", посочи главният прокурор. Той отказа да контрира обаче какво след оттук нататък от страна на председателя на НС.

Ако падне имунитета на Сидеров, то производството продължава в София, но както главният прокурор подчерта "не с много действия". От това какво ще покаже разследването и зависи дали ще има искания от прокуратурата за още депутатски имунитети. Предстои разпит на френския дипломат и на стюардесите и депутатите. До този момент от данните, които предоставила прокуратурата във Варна не е имало данни за други депутати.

Попитан за разследването на случая пред Баня Башъ, главният прокурор обясни, че е разпоредил всичко, което се отнася за Волен Сидеров да бъде обобщено и да му бъде докладвано. Това се отнася и до случилото се през 2011 г. пред Баня Башъ. Тоест всичко онова, което СГП в момента има по тази тема. Цацаров е разпоредил това вчера.

Станете почитател на Класа