Гърция с коалиционно правителство до предсрочните избори

Гръцките политически лидери подновиха вчера разговорите си за нов премиер и коалиционно правителство с участието на ПАСОК, за да разчистят пътя за пакета помощи, предоставяни от ЕС за облекчаване на дълговата криза в страната, предаде Би Би Си. Социалистическото правителство и опозиционните консерватори разговаряха с цел да намерят съгласие за новия кабинет, който трябва да управлява 15 седмици, тъй като е предвидено парламентарните избори в страната да се състоят на 19 февруари. Разговорите се провеждат, след като гръцкият премиер Георгиос Папандреу се съгласи да се оттегли от поста си след дни на брожения, предизвикани от решението му за провеждане на референдум относно спасителния план на ЕС, което по-късно той оттегли. За нов премиер бяха спрягани имената на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос и финансовия министър Евангелос Венизелос, но до редакционното приключване на броя изборът не бе направен.
Новото правителство ще трябва да продължи работата си по ратифицирането на втория европейски спасителен финансов пакет. Президентът Каролос Папуляс съобщи, че е постигнато съгласие за съставяне на кабинет след разговори между Папандреу и основния опозиционен лидер Антонис Самарас. Те преговаряха вчера по телефона, за да уточнят подробности около кабинета, съобщават местните медии. Очакваше се финансовият министър Венизелос да уведоми финансовите министри от еврозоната, които заседаваха снощи в Брюксел, за развитието на ситуацията.
Междувременно по време на телефонен разговор с Папандреу германският канцлер Ангела Меркел е изразила "уважението си" към решението му да освободи премиерския пост.

Станете почитател на Класа