Георги Първанов: Президентският пост да е постижим и за родените извън България

Някога трябва да се направи промяна в конституцията, която да позволи и на кандидати, родени извън страната, да могат да се кандидатират за президент. Това заяви вчера в Стралджа държавният глава Георги Първанов. Инициативата му идва ден след като лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че той самият би се кандидатирал, ако ГЕРБ премахне от конституцията текстовете, забраняващи му това.
В алинея 2 на чл. 93 от основния закон се посочва, че „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Както е известно, Станишев е роден в украинския град Херсон и по рождение е съветски гражданин, а българско гражданство получава през 1996 г.
Президентът Първанов смята, че залегналото в конституцията ограничение не е оправдано, тъй като при съставянето на основния закон са повлияли съображения, свързани с конкретни личности. Препоръката на държавния глава обаче бе отправена за времето след изтичането на мандата му. По думите на Първанов „сега вече е очевидно, че номинациите трябва да се правят в рамките на съществуващите конституционни текстове, да не се занимаваме с нещо непостижимо за краткото време, което остава до президентските избори".
Президентът не пожела да коментира дали лидерът на една партия трябва да се кандидатира за държавен глава, но изтъкна, че за човек на такъв пост е задължително да провежда такава политика, да изготви подходяща тактика и да създаде условия, които да водят до спечелването на изборите". Първанов припомни също така, че през 2001 г., преди да се кандидатира за президентския пост, е предложил пред политическите партии формула, според която кандидатът за президент да бъде равно отдалечен от всички партии.
Георги Първанов участва при откриването на народния събор "Мараш пее" край Стралджа, а вечерта има среща с гражданите на Ямбол.

Станете почитател на Класа