ДСБ номинира Светослав Малинов за президент

Националното ръководство на ДСБ номинира за кандидат-президент Светослав Малинов, обяви вчера лидерът на партията Иван Костов. Малинов е дал официално съгласието си. Има и други номинирани, но те не са дали съгласие, уточни Костов.
До средата на май и други представители на ДСБ ще могат да заявят писмено имената си за президентската надпревара, като кандидатурата на партията ще бъде избрана окончателно на национално съвещание на 14 май. Но най-вероятно това ще е именно Светослав Малинов. След това кандидат-президентът на ДСБ ще отиде на предварителни избори с вече предложения от СДС Румен Христов за излъчване на общ кандидат на Синята коалиция.
Светослав Малинов е 18-ият български евродепутат, който трябваше да влезе в ЕП, но това все още не е станало заради тромавата процедура по ратифицирането на Лисабонския договор.
„Гледам на Румен Христов като на кандидат на нашия най-сериозен партньор, не искам да се състезавам с никого, а да спечеля вътрешните избори“, коментира Светослав Малинов.
На 15 май пък ще са вътрешнопартийните избори за кандидата на ДСБ за кмет на София, обяви Екатерина Михайлова.
Вчера стана ясно още, че в Синята коалиция обмислят на изборите за общ техен кандидат за президент и кмет на София да може да се гласува и електронно.
„Не става въпрос за вътрешни избори, а за отворени предварителни избори, в които ще могат да участват всички български граждани, които желаят да се включат в това, кой да е кандидатът за президент и кой да е кандидатът за кмет на София на Синята коалиция“, каза Екатерина Михайлова.
Освен предварителния вот за президент и столичен кмет в средите на Синята коалиция е възможно да има и други предварителни избори, съобщи Иван Костов. Най-вероятно всички те ще са в един ден. Отворените избори са политическо ноу-хау на демократичната десница в България, каза още лидерът на ДСБ.
Предварително обявената съвместна пресконференция на Синята коалиция не се състоя вчера, като официално пред медиите говориха само представителите на ДСБ. Малко преди това в сградата на ДСБ на „Витоша“ 18 представители на двете десни партии преговаряха помежду си за съвместното си участие в изборите. На излизане от централата на тъмносинята партия лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че съвместно изявление ще има, когато има и общ документ за действията на Синята коалиция. „Казах на колегите от ДСБ, че Румен Христов има едно основно предимство пред другите кандидати - той може да спечели подкрепа от по-малките десни партии, както и от хора извън Синята коалиция“, коментира Димитров. По-рано пред Нова телевизия той заяви, че колегите му от ДСБ са „изнервени“.
В Синята коалиция вече действат работни групи от всички представени във формацията партии. Очаква се те да излязат с два документа – политическо обръщение на Синята коалиция и правила за провеждането на предварителните избори.

Станете почитател на Класа