СДС номинира Румен Христов за кандидат-президент

Заместник-председателят на СДС Румен Христов е кандидатът на партията за президентските избори. Това стана ясно след тайно гласуване на членовете на Националния съвет /НС/ на СДС, които трябваше да избират между Румен Христов и Надежда Нейнски. Третият кандидат – депутатът Ваньо Шарков – си е направил самоотвод.
Надежда Нейнски не остана за пресконференцията след гласуването, на която шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков категорично отказа да съобщи резултатите. „Класа“ научи от член на НС, че Христов е събрал 45 гласа, а г-жа Нейнски – 26, като 5 бюлетини са обявени за недействителни.
Румен Христов е борец, не се предава лесно и води битката докрай - има надежда, че той ще получи подкрепата на българските граждани. С тези думи лидерът на СДС Мартин Димитров представи кандидата. Борис Марков допълни, че изборът е бил труден и между достойни личности. По думите на шефа на предизборния щаб, членовете на Националния съвет са се спрели на профил, който ще бъде подходящ за българските граждани в този момент. Румен Христов познава работата на президентската институция, тъй като е бил съветник на Желю Желев и Петър Стоянов.
Вярвам в СДС, вярвам в десницата и че ще успеем на предстоящите избори, заяви Румен Христов. Той благодари на Мартин Димитров за това, че се е спрял на неговата кандидатура, въпреки че в миналото са били конкуренти за лидерския пост на СДС. В отговор на въпрос, Христов посочи, че за него ще бъде чест да влезе в битка за президентския пост и с г-н Бойко Борисов. Преди това нямало проблем да участва в открити избори и с Иван Костов.
Лидерът на СДС Мартин Димитров смята, че на този етап няма друг сериозен кандидат за гласовете на десните избиратели, тъй като, ако Меглена Кунева получи подкрепата на БСП, ще се обозначи като ляв кандидат.
Днес ще се проведат консултации между преговорните екипи на СДС и ДСБ за издигането на обща кандидатура за президентските избори и кметския вот в София. Ако до 29 април те не постигнат консенсус, вероятно ще има отворени избори. Мартин Димитров предположи, че при такъв вариант е възможно останалият на второ място да бъде номиниран за вицепрезидент.
Досега единствено лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е обявил официално, че ще се кандидатира за президент. Съгласието си да участва е обявила и Меглена Кунева, която бе номинирана от младежката организация на НДСВ. Различни структури на БСП издигнаха кандидатурите на Георги Близнашки, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Стефан Данаилов, Петър Курумбашев, но ръководството на социалистите тепърва ще ги обсъжда.

Станете почитател на Класа