Румен Овчаров: Може и да не участваме сами на вота

Никога не сме крили, че има вариант да не участваме самостоятелно на президентските избори. Това заяви вчера пред БНР депутатът и шеф на софийската организация на БСП Румен Овчаров. На заседанието на Националния съвет на партията в събота бяха обсъдени критерии за издигане на кандидатури за предстоящите избори наесен.
Взетите решения оставиха отворена вратичка за опит да бъде наложена Меглена Кунева като евентуален кандидат, подкрепен от БСП.
Овчаров обясни, че подобни твърдения са „доста прибързани и тенденциозни“, а това, дали ще имат самостоятелна кандидатура за президент, зависи от целите, които си поставя партията за вота. Според него, ако БСП иска да докаже, че е единствената алтернатива на управлението на ГЕРБ, и номинацията им трябва да отговаря на тази цел и да е партийна.
До момента единствената сигурна номинация за кандидат- президент в БСП е Георги Близнашки, който беше предложен от партийната организация в район „Слатина“. По устав предложенията на местните структури ще бъдат разгледани от Националния съвет и той ще реши кого да издигне. Друго спрягано име от редиците на БСП е Иво Атанасов, който до дни вероятно ще бъде подкрепен от организацията в район „Възраждане“. Според източници на „Класа“ в червената партия са провеждани сериозни сондажи за прокарването на кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Името на посланика ни в Египет Иван Гайтанджиев също се спряга като възможна кандидатура.
До момента една от най-разпознаваемите фигури, която беше обмисляна от „Позитано“ 20, беше тази на евродепутата Ивайло Калфин. Нарастващото напрежение между социалистите и движение АБВ на президента Георги Първанов, в което Калфин участва активно, могат да му костват кандидатурата, твърдят от „Позитано“ 20.
АБВ беше една от най-обсъжданите теми и на пленума в събота. Статия на социалиста Николай Малинов в партийния вестник “Дума”, насочена срещу президентския проект, предизвика гнева на Румен Петков. Според бившия вътрешен министър не може в партийния орган да има „унизителни“ за президента материали, защото това отмества вниманието от важните задачи, които стоят пред БСП.
“Смятам, че позицията ми е много ясна и тя по никакъв начин не е насочена, поне според мен, срещу президента, а срещу проекта АБВ”, защити се Малинов.
Опит да пресече конфликта направи лидерът на БСП Сергей Станишев, като заяви, че отношение на социалистите към АБВ се развива в зависимост от това, в каква посока ще тръгне проектът.

Станете почитател на Класа