БСП демонстрира властови амбиции

Борислав Михайлов

Не съм опозиция вътре в БСП, нито нов лидер, нямам намерение да се кандидатирам и за президент. Това заяви пред „Класа“ вчера председателят на областната организация на социалистите в Пловдив Георги Гергов. Той бе нарочен от някои анализатори за нов водач на вътрешнопартийната опозиция в БСП заради острото си изказване по време на 47-ия конгрес на левицата в събота.
„Изказах се като редови социалист. Ходя сред хората, чувам какво ги вълнува и го споделям“, обясни Гергов. Според него привържениците на лявата идея искали да чуят, че БСП е единна; искали да научат и за новата кауза, огласена на конгреса – през 2020 г. България да е европейска социална държава; искали да знаят какво се случва с демокрацията и дали хората си получават заплатите и пенсиите.
За 7 часа и 4 заседания в събота делегатите на 47-ия конгрес на БСП демонстрираха готовност за консолидация и амбиции за изборите догодина. Конгресът отговори и на някои от основните въпроси, вълнуващи членовете и симпатизантите на столетницата.
БСП не се нуждае от нов лидер и в партията няма опозиция, способна да предизвика избори за поста на Станишев, гласи първият от отговорите. Само 28 от близо 900-те делегати на конгреса гласуваха в дневния ред да има точка за провеждането на отчет и избори.
Като свой основен политически опонент социалистите припознават ГЕРБ и този опонент по думите на Станишев е „арогантен, амбициозен и безскрупулен“. Според лидера на БСП партията трябва да противодейства на тенденцията, налагана от ГЕРБ – на посегателство над конституционния модел и конституционните и личните права на гражданите. Станишев предложи в БСП да се създаде „Комитет по безобразията на ГЕРБ“, където ще се получават сигнали за злоупотреби, далавери, съмнителни сделки, дори и слухове. Лидерът обеща най-драстичните случаи да бъдат огласявани от трибуната на парламента.
Конгресът даде отговор и на догадките за отношението на БСП към евентуалния нов политически проект на президента Георги Първанов. Сергей Станишев каза, че изпитва неудобство да коментира нещо, което все още не съществува.
„Без БСП не може да се направи нищо в ляво. БСП не може да бъде нечий електорален резервоар и да играе по нечия свирка, нито да бъде украшение за хора, които припълзяват към авторитета на президента“, заяви още Станишев.
Спечелването на президентските и местните избори е първостепенна задача на партията, защото залогът не е просто БСП, става дума за съдбата на България, за принципите на правовата държава, каза Станишев в заключителното си слово. Според него обществото е в състояние на страх и депресия и затова няма масови протести, но хората са узрели да видят в левицата алтернатива на сегашното управление.

Станете почитател на Класа