Георги Първанов: Не е зле да има алтернативна политика

В държава, в която премиерът се опитва да превърне 8 милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, да има алтернативна политика. Така президентът Георги Първанов коментира вчера в Стара Загора думите на премиера Бойко Борисов от неделя по bTV, че „президентът е политически субект".
„На България е нужен дебат, адресиран към реалните проблеми. Дебатът трябва да е адресиран към здравеопазването, към образованието, към начина, по който ще решим финансовите си проблеми чрез бюджета за 2011 година, реформите в социалната сфера, ето затова трябва да говорим. Не мисля да отговарям до безкрай на такива закачки", каза още държавният глава.
Той направи изказването си по време на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора. В поздравителното си слово държавният глава посочи, че живеем във време, в което отношението към науката и образованието е „нихилистично“.
„Категорично не приемам виждането, съгласно което на образованието и науката се гледа като на някаква тежест, на бреме за бюджета“, коментира още Георги Първанов.
Президентът заяви, че има различия между проекта на правителството за стратегия за националната сигурност и неговите виждания, но ще ги обсъждат в
работен план. „Надявам се не конфронтационно“, подчерта президентът по повод предстоящия на 17 септември Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).
Според Първанов е важно да има такъв документ, който ще бъде основа за други стратегически разработки за развитието на армията и българската дипломация. Трябва коректно и аргументирано да го коментираме на предстоящото заседание на КСНС, добави той.
В отговор на въпрос, дали ще отстъпи от позицията си за назначаване на комодор Валентин Гагашев за началник на военното разузнаване, държавният глава заяви, че трябва да се спазват правилата за вземане на кадрови решения.
„Изказването на президента, че България има нужда от алтернативно управление, е абсолютно безотговорно. Така се дестабилизира страната“, каза пред „Класа“ зам.-председателят на НС от квотата на „Атака“ Павел Шопов.
„Все още не знаем за какво се свиква КСНС. Когато се събере съветът, ще обявим своята позиция“, каза Димо Гяуров от Синята коалиция.
От ПГ на БСП, ДПС и ГЕРБ отказаха да коментират думите на президента преди свикването на КСНС.

Станете почитател на Класа