Аню Ангелов: Първанов да потърси непочтените хора в своята администрация

Президентът Георги Първанов да си потърси непочтените хора в своята администрация. Това заяви вчера министърът на отбраната Аню Ангелов след участието си в Осмата международна конференция за сигурност в Югоизточна Европа. Така той отговори на президента, който остро критикува политиката в армията, в интервю за в. „Труд“ от 7 септември.
От прессекретариата на държавния глава обясниха пред „Класа“, че няма да дадат позиция в отговор на изказванията на военния министър и ако президентът реши, щял да коментира.
Аню Ангелов обясни още, че няма нищо ново във връзка със служба „Военна информация“. По този начин той отговори на въпрос дали има нова кандидатура за шеф на службата, след като Георги Първанов отказва да подпише указа за назначението на комодор Валентин Гагашев, който бе предложен от Министерския съвет.
Ангелов коментира, че служителите във военното разузнаване не са демотивирани от неяснотата около новия директор и продължават да изпълняват задълженията си. Военният министър обясни, че всяко закъснение в назначаването на човек обаче ще пречи да се извърши исканата от него проверка и да се оценят състоянието и условията в службата.
По отношение на твърденията на президента, че е изискал да му бъдат предоставени документи дали са извършвани злоупотреби в службата, Ангелов обяви, че няма никакъв документ.
„Той ме запита дали имам такива. Аз не мога да дам документи, след като от април 2002 г. не е извършвана финансова ревизия на службата“, обясни военният министър и допълни, че по тази причина не е могъл да даде факти в писмото, което е изпратено от МО до президента. „Господин президентът много добре знае на кого е възложил веднага след срещата ни във връзка с неговото искане за повишаването на съветник от неговата администрация в следващо военно звание да се обади и да ме предупреди, че той оттегля това предложение", обясни Ангелов. Той съобщи още, че ръководеното от него министерство не се е отказало окончателно от социалната адаптация на напускащите армията военнослужещи.

Станете почитател на Класа