Младежи се изследваха за опасни болести в мобилна лаборатория в Сливен

Сливен /КРОСС/ Наркозависими младежи и такива, водещи рисков начин на живот се подложиха на анонимно, доброволно и безплатно изследване в Сливен за кръвно и полово-предавани болести. Инициативата е на Сливенската неправителствена организация "Жажда за живот", подкрепена от Бургаската "Доза обич". С този акт двете организации стартират съвместна дейност на територията на Сливен и областта като си поставят за цел постоянна и целенасочена работа към превенция и овладяване на здравните щети сред наркозависимите и водещите рисков полов живот.

За кръвни изследвания се явиха десетки младежи на възраст от 18 до 30 години. Пред сътрудници на Сдружение "Жажда за живот" те споделиха, че осъзнават необходимостта от този вид изследвания, но голяма част от тях не помнят датата на последните си дадени проби или въобще не са си правили такива. При анкетирането съмнения за заразяване изказаха тези, които напоследък са си правили татуировки или пиърсинг по тялото и са наясно, че това е един от лесните начини за предаване на Хепатит С. Други споделиха, че не винаги са сигурни в консумативите, които ползват при употребата на наркотици. Не липсваха и такива с рисков полов живот. По време на изследването младежите бяха консултирани от специалисти за резултатите от теста, независимо от неговия знак. До седмица те ще са наясно дали носят в кръвта си вирусите на опасните болести ХИВ/СПИН, Хепатит С, сифилис и други животозастрашаващи инфекции. Такива тестове ще се извършват всеки месец.

Една от основните трудности, с които се сблъскват традиционно организациите работещи с тези групи, е липсата на желание и мотивация сред членовете им за изследване и опазване на собственото им здраве. Този проблем в Сливен отчасти е решен след дългогодишната работа на "Жажда за живот" в тази среда и спечеленото доверие от сътрудниците на организацията. Като потвърждение на това е броят на пожелалите да се изследват.
Инициативите ще продължат. Те са по една от програмите на Сдружение "Жажда за живот" - "Право на здраве и достоен живот на младите хора с рисково поведение", който стартира през месец септември миналата година и е с продължителност 12 месеца. Програмата е насочена към намаляване на здравните щети от употреба на наркотици и проституция сред младите хора от региона. Проектът е финансиран от Институт Отворено Общество -Будапеща.
/АС/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа