Мляко и сирене с растителни мазнини вече с нови имена

София /КРОСС/ От днес се забранява наименованието "млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък. До тази дата преработвателите трябва да си сменят етикетите и да измислят друго наименование на такива продукти.

Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като "деликатес", "продукт" или др. Досега те можеха да се наричат "млечни", но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за "млечни продукти" - сирене, кисело мляко и др.

Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието "млечни продукти". В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко - до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.

Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието. Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на количествата.

Месните продукти също ще бъдат ясно регламентирани, обеща земеделският министър Мирослав Найденов.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа