Болницата в Момчилград брани неврологичното отделение

Момчилград /КРОСС/  В болницата в Момчилград вече работи новият рентгенов апарат, предстои да заработи и скенерът. Купуването на новата апаратура бе едно от условията да съществува неврологичното отделение, което бе закрито в началото на годината, пише в. "Нов живот". Средствата бяха отделени от общинския бюджет.

Според кметът на общината инж. Ердинч Хайрула досега  за новата  апаратура и за ремонти на помещенията на втория етаж в Многопрофилната болница "Сергей Ростовцев" , където е монтирана тя, са вложили около 200 – 250 000 лв.  Според новите изисквания от 1 януари по отделните клинични пътеки на трудов договор трябваше да има двама специалисти и един ординатор. В болницата нямаше нужният брой лекари за неврологичното отделение. Намирането им беше много трудно при създалата се ситуация, в която за дни трябваше да се реагира, но общинското ръководство и това на болницата заедно се справиха, каза Ердинч Хайрула.

При нас сега няма липса на кадри. Проблем ще възникне може би от това, че  нямаме право на допълнителни договори  със Здравната каса за клинични  пътеки, а такива ще трябва да подпишем след като неврологично отделение  започне работа.  Рентгенът функционира вече, до 20 дни ще имаме и разрешителните за скенера. Това е жизнено важно за съществуването на неврологичното отделение. 
Проблем е и това, че докато не дадат разрешение за отваряне отново на отделението,  не можем да назначим лекарите на работа. Надяваме се на разбиране от страна на компетентните органи. Смятаме, че  предложенията ни за промяна в здравната карта ще се вземат предвид.
Не трябва да се гледа на това, че градът ни е близо до Кърджали. Нашата болница обслужва жителите не само на община Момчилград, но и на Кирково и Джебел. И е болница с традиции. Лошото е, че след като бе закрито неврологичното отделение от 1 януари, всички пациенти от общината се насочват към болницата в Кърджали. Така  се натовари отделението там.
Общинският съвет и аз сме твърдо зад болницата, каза Ердинч Хайрула.

Засега няма опасност болницата да последва съдбата на ардинската, каза директорът д-р Младен Къров. Там проблемът е кадрови, докато при нас няма липса на специалисти. Проблемите ни са по-скоро финансови. Закъсняват плащанията от Здравната каса,  освен това не се привежда цялата сума. 

/ВС/

Станете почитател на Класа