Енергийният регулатор се сети за потребителите

Енергийната регулаторна комисия възнамерява да отвори бюра за жалби в някои от големите градове в страната с основен мотив, че по този начин по-бързо и лесно ще се решават казусите на гражданите. ДКЕВР обаче съществува от близо 10 г. И не е много ясно как досега тя си върши работата от четвъртия етаж на бул. „Дондуков“ 8-10 в София.
Някой да знае колко проверки е направила комисията, какви нарушения е установила и кого е санкционирала заради това?
Единствената глоба, която е наложена досега – на ЕВН България, която държи електроразпределението в Югоизточна България, е заради вътрешна проверка на самата компания. Проверяващи от компанията ЕВН установиха, че са надписани сметките на клиентите, и им върна парите. След като установи това, тя предостави резултатите от инспекцията на ДКЕВР и комисията взе, че я глоби.
Когато започнаха да гърмят електроуредите на клиентите по Черноморието на Е.ОН (електроснабдяването в Североизточна България) заради нестандартно напрежение, комисарите от регулатора гледаха жиците по морето и цъкаха, че това е ужасна работа. Вместо да накаже компанията за неизпълнение на задълженията й по лиценз, още преди да са изгорели цели къщи.
Предстои да видим дали с териториални центрове работата на регулатора ще се промени и как.

Станете почитател на Класа