Ердоган има нов проблем, свързан със сина му и „Ал Кайда“

Срещал ли се е Билял Ердоган със съмнителния саудитски бизнесмен Ясин ал Кади? Турският политик Угур Байрактутан иска да научи истината от премиера Реджеп Ердоган. Байрактутан е член на опозиционната партия CHP и заедно с други опозиционери иска да изясни характера на връзките между семейство Ердоган и саудитския бизнесмен. В рамките на един месец турският премиер трябва да отговори на внесеното парламентарно запитване по въпроса. "Ал Кади е пребивавал в Турция нелегално, има снимки, които доказват това", каза Байрактутан пред „Дойче веле“. Предполага се, че Ал Кади е посещавал Турция няколко пъти и то точно по времето, когато името му е фигурирало в списък с лица, подозирани от ООН в оказване на подкрепа на „Ал Кайда“. Твърди се, че при тези пътувания сигурността на саудитския бизнесмен е била гарантирана от личната охрана на турското правителство. Американските власти също причисляват Ал Кади към хората, свързани с терористичните среди. Самият той отрича подобно нещо.
Обвиненията на Байрактутан създават нов проблем за Ердоган в разразилия се корупционен скандал. В средата на декември с прокурорски решения бяха задържани десетки лица, обвинени във взимането на подкупи от един ирански бизнесмен, който също е арестуван. Оттогава в следствения арест се намират синовете на двама министри и шефът на държавната Халкбанк.
Прокурорите в Истанбул имаха намерение като следваща стъпка да задържат и други лица, подозирани в съучастие в корупционната афера. Дотам обаче не се стигна, защото прокурорът Муамер Акаш, работещ по случая, беше служебно отзован малко преди да издаде заповедите за арест.
Според съобщения в турския печат, саудитският бизнесмен Ал Кади също е бил в списъка на заподозрените, а синът на премиера Ердоган, Билял, е трябвало да бъде призован да дава свидетелски показания. Ал Кади не е непознат в Турция. Още през 2006-та Реджеп Ердоган публично защити саудитския бизнесмен от отправяните от САЩ обвинения за терористична дейност. В полезрението на турските следователи пък саудитският бизнесмен попадна, след като стана ясно, че е проявявал интерес към приватизирането на един голям парцел в луксозния истанбулски квартал „Етилер“. Парцелът, чиято стойност според съобщения в печата възлиза на близо един милиард долара, е трябвало да бъде приватизиран на половин цена от частни инвеститори, без обявяване на търг. Сред кандидат-купувачите е фигурирал и Ал Кади.
Турски медии публикуваха снимки, които уж показват как саудитският бизнесмен, придружен от турски телохранители, разговаря в един истанбулски хотел с Билял Ердоган. Политикът от опозицията Умут Оран отправи свое запитване към премиера Ердоган за това дали синът му Билял е играл ролята на посредник в сделката с недвижимия имот в квартал „Етилер“. Истанбулската градска управа междувременно обяви, че апетитният парцел не е продаден и продължавал да е градска собственост. "Те се целят в сина ми, но искат да улучат мен", каза Ердоган по повод упреците. Що се отнася до обвиненията в корупция, според него, те са измислица на антиправителствените сили в държавния апарат, целящи да отслабят представянето на неговата партия на местните избори, определени за 30 март. Турското правителство смята, че става дума за заговор, в дъното на който стои бившият съмишленик на Ердоган - ислямският духовник Фетулах Гюлен. Той обаче отрича да е замесен в скандала.
Още не е ясно как ще се отразят обвиненията срещу правителството и срещу семейството на Ердоган на електоралната подкрепа за министър-председателя. Засега няма актуални допитвания за въздействието на корупционната афера.
Политологът Илкер Туран смята, че избирателите внимателно следят ставащото в момента. "Досега премиерът Ердоган така и не успя да предложи убедително обяснение за връзките между своя син и саудитския бизнесмен", каза Туран пред „Дойче веле“. Опозицията в Анкара е решена да накара Ердоган в скоро време да отговори на задаваните му въпроси.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа