Blue Origin може да превърне лунния реголит в слънчеви клетки

Blue Origin може да превърне лунния реголит в слънчеви клетки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.02.2023
  • Сподели:

Космическото начинание на Джеф Безос Blue Origin не се фокусира само върху ракети и космически станции. Базираната в Кент, Вашингтон компания разработва и технология, която някой ден би могла да трансформира почвата на Луната в материали за слънчеви клетки за производство на електричество и проводници.

 

 

Досега свързвахме Blue Origin с доставката на спускаем апарат на Луната, но компанията може да играе ключова роля в поддържането на лунните операции. Фирмата за космически полети на Джеф Безос разкри, че може да произвежда слънчеви клетки и предавателен проводник, използвайки симулиран лунен реголит.

Техниката Blue Alchemist на компанията използва симулатори на реголит и реактор, за да произвежда желязо, силиций и алуминий чрез електролиза на разтопен реголит, при която електрически ток разделя тези елементи от кислорода, с който са свързани. Кислородът за задвижване и поддържане на живота е страничен продукт.

 

 

Този подход не само ще спести на изследователите проблемите с вноса на материал, но ще бъде по-щадящ както за Луната, така и за Земята. Няма въглеродни емисии, няма химикали и няма нужда от вода. Получените слънчеви клетки могат да работят на Луната повече от десетилетие въпреки „суровата“ среда, твърди Blue Origin.

Както Ars Technica обяснява, Blue Origin предлага това като решение за програмата Artemis на НАСА и мисиите до Марс. Космическата агенция може да създаде бази или други дългосрочни инсталации, като същевременно минимизира въздействието върху околната среда.

Докато концепцията за използване на реголит за изграждане на аванпостове не е нова, по-ранните усилия са фокусирани до голяма степен върху местообитанията, а не върху захранването на тези извънземни съоръжения. Дали технологията на Blue Origin ще достигне до НАСА е друг въпрос, тъй като компанията има смесени отношения с администрацията на САЩ.

Въпреки че НАСА подкрепя космическата станция Orbital Reef и ще използва New Glenn за полет на научна мисия до Марс, Blue Origin загуби ключов договор за лунен спускаем апарат за сметка на SpaceX и се провали в предизвикателството за сделка за 2,9 милиарда долара. Колкото и обещаваща и нова да е технологията Blue Alchemist, не е гарантирано, че ще спечели бизнес.

 

 

Станете почитател на Класа