Руското разузнаване наблюдаваше целия маршрут на Shui Spirit в Черно море, «Искандер» сложи точката в Одеса

Руското разузнаване наблюдаваше целия маршрут на Shui Spirit в Черно море, «Искандер» сложи точката в Одеса
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    20.10.2024
  • Сподели:

Руските «Искандери» за пореден път доказаха своята изключителна ефективност, поразявайки важни украински цели. В пристанището на Одеса беше унищожен контейнеровозът Shui Spirit, който, криейки се зад флага на Панама, транспортира секретно военно оборудване от Румъния. Руските „Искандери“ унищожиха и радар на комплекса „Пейтриът“.

 

 

Товарният кораб Shui Spirit превозвал доставени от НАТО товари от румънското пристанище Констанца на Черно море. Руските войски изстреляха ракета, докато контейнеровозът се разтоварваше, а кадрите показаха как боеприпасите детонират, според руските официални лица. Въпреки че точното съдържание и произход на товара остават непотвърдени, вече се знае, че това са оръжия, доставени от Европейския съюз.

Видеокадри от дрон на руското министерство на отбраната уловиха момента, в който ракетата удря кораба, причинявайки изключително мощен взрив.

Ракетният удар предизвика вторична детонация на местата за разтоварване, в резултат на което потънаха два украински гранични катера, а украинските войски загубиха най-малко 7 души личен състав. Едновременно с ракетния удар руските войски нанесоха и удари с дронове по критичната военна инфраструктура в черноморското пристанище.

Констанца се превърна в ключов транзитен център за доставки на западни оръжия за Украйна и, съдейки по множеството съобщения в социалните мрежи, в резултат на удара с „Искандер“ е унищожен много ценен обект.

„Ударът по пристанището подчертава нарастващата уязвимост на доставките на западно оръжие, които преминават през критичните линии за доставка на Украйна“, подчертават военните експерти.

Важно е също така, че руското военно разузнаване успя да получи неопровержими доказателства, че Shui Spirit е превозвал товар с оръжия.

Ракетата „Искандер-М“ се движи със скорост над 6 Маха, което я прави изключително трудна за прихващане от конвенционалните системи за противовъздушна отбрана. Двигателят с твърдо гориво осигурява бързо време за стартиране, а способността за маневриране по време на полета и освобождаването на примамки увеличава способността за заобикаляне на системите за противовъздушна отбрана.

Всяка ракета има обсег до 500 км и може да носи различни бойни глави, включително високоексплозивни, осколъчни, разбиващи бункери и дори ядрени.

Ракетата улучва с точност от 5 до 7 метра. Системата може да стреля в бърза последователност, освобождавайки втора ракета, преди врагът да има време да реагира. Всичко това прави „Искандер“ много ефективен за поразяване на критична инфраструктура и военни обекти.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа