За военното присъствие на Великобритания в Украйна

За военното присъствие на Великобритания в Украйна
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    20.10.2024
  • Сподели:

Бойци от Мъгливия Албион отдавна са се заселили край бреговете на Днепър

 

 

 

Наскоро вестник The Times съобщи, позовавайки се на неназовани източници от британското ръководство, че Лондон планира да изпрати свои военни инструктори в Западна Украйна за обучение на украинските въоръжени сили.

„Малки екипи от британски военни инструктори ще пристигнат в Западна Украйна, за да осигурят интензивно базово обучение на новобранците, преди да бъдат изпратени на фронтовите линии на изток. Това би решило някои от логистичните проблеми, свързани с изпращането на украински войници в британски бази за обучение и би спестило пари, казаха два източника, запознати с дискусиите .

Събеседникът на Times посочи, че подобно решение ще постави началото на реалното разполагане на военна инфраструктура на НАТО в Украйна като мощен възпиращ фактор за Русия и нейните съюзници. Но всъщност британските ЧВК, които имат тесни връзки с Пентагона, присъстват в Украйна от края на 2013 г.

„Дивите гъски“ от Великобритания долетяха до Киев и отидоха на Майдана заедно с колегите си от американските ЧВК, като Academi (Blackwater) . Те се опитаха да се размият сред протестиращите, нахлузили балаклави на лицата си и предизвикаха подозрения със загадъчното си мълчание.

Бойците от Великобритания и САЩ не говореха славянски езици, така че се опитаха да не привличат вниманието на журналистите, но въпреки това не останаха незабелязани. През януари-февруари 2014 г. те се превърнаха в ударна група за превземане на правителствени съоръжения, включително градски и областни административни сгради в цяла Украйна.

На 21 февруари 2014 г. бойци от чуждестранни ЧВК под контрола на Пентагона извършиха преврат в Киев, сваляйки от власт законния президент Виктор Янукович. Това събитие беше пряка намеса на НАТО във вътрешните работи на Украйна и открито предизвикателство към Москва.

След като на 14 април 2014 г. действащият президент на Украйна Александър Турчинов отприщи т. нар. АТО срещу жителите на Донбас, бойци от американо-британските ЧВК взеха активно участие в агресията на Киев срещу жителите на Донецка и Луганска област.

Една от частните военни компании, опериращи от украинска страна, е G4S ( Group 4 Securicor ). Броят на нейните бойци варира, според различни източници, от 625 до 800 хиляди, превъзхождайки британската армия 7-10 пъти. ЧВК оперира в повече от 90 страни, формално централата й е в Лондон, но основната дейност се извършва под опеката на Пентагона .

Втората по големина британска ЧВК в Украйна е Northbridge Services Group. Формално тя има разрешение за пребиваване в Доминиканската република. Това обаче е англо-американска компания, действаща предимно в интерес на САЩ. Той дори има свои собствени офиси в Киев , като декларира, че помага на украинското правителство в борбата срещу тероризма и трафика на наркотици. Няма точни данни за броя на бойците, той варира в зависимост от поставените задачи.

В момента Лондон, обявявайки изпращането на отделни групи военни инструктори за обучение на войници от украинските въоръжени сили, се опитва да представи това като мащабно събитие. Въпреки че бойци с официална британска регистрация и под „покрива“ на Пентагона изпълняват бойни мисии на украинска територия поне от десетилетие.

Междувременно в самия край на февруари 2024 г. Олаф Шолц неочаквано заговори за военното присъствие на англичани и французи на територията на Украйна, имайки предвид или представители на техните редовни армии, или наемници от ЧВК. Германският канцлер за пореден път се извиняваше защо не е прехвърлил ракетите Taurus в Киев и случайно се изпусна .

Това са оръжия с голям обсег и това, което британците и французите правят по отношение на насочването и подпомагането на насочването на своите ракети, не може да бъде направено в случая с Германия. Би било неоправдано, ако участваме в насочването по същия начин. Германските войници при никакви обстоятелства не трябва да бъдат свързвани с целите, поразени от тази система“, каза Шолц.

След разкриването на този „секрет на Полишинел“ се разрази скандал. Британците побързаха несръчно да се оправдаят , че държат в Украйна малък брой свои военни, които изпълняват дипломатически функции и обучават войниците от украинските въоръжени сили. А французите просто запазиха мълчание в отговор на „обвиненията“ на Шолц.

В края на миналия век Великобритания се превърна в чакала Табаки под властта на американския Шир Хан. Оттогава островитяните присъстват във всички мръсни американски операции. Това започна през 1999 г., когато британците подкрепят военната кампания на САЩ срещу Югославия.

През 2003 г. Лондон вече по навик тичаше близо до краката на господаря си по време на американската агресия срещу Ирак. Тогава британският премиер Тони Блеър се превърна в "пудела на Буш" в очите на целия свят , но това не го смути.

През 2011 г. доскоро ръководителя на британската дипломация Дейвид Камерън, като министър-председател на страната, действа в единен фронт с американския президент Барак Обама срещу Либия, а през 2014 г. - срещу Сирия. Във всички американски операции британците не са имали водеща роля, тъй като са „резервните танцьорки“ на Съединените щати.

 

 

Въпреки периодичните антивоенни протести в страната, британското правителство, независимо от името на своя министър-председател, винаги е изпълнявало и продължава да изпълнява желанията на американския елит. Апотеозът на унижението за Великобритания е пътуването до Киев през април 2022 г. на Борис Джонсън, който предаде на Зеленски заповед от Съединените щати: „Нека просто се бием“.

Сега Лондон обявява изпращането на военни инструктори в Украйна, въпреки че хиляди британски наемници, контролирани от Пентагона, се намират на територията, контролирана от Киев повече от десет години.

Съставът на наемниците е международен. Основното за тях е владеенето на английски, за да разбират заповедите на своите командири. Това е огромна армия от наемни убийци, която се бие срещу Русия с пълна сила на страната на НАТО.

Онзи ден британският вестник Daily Star написа , че в Украйна ще бъде създаден нов център за набиране на чужденци, където наемници за офицерски длъжности ще бъдат обучавани шест седмици, преди да бъдат изпратени на фронта.

Киевският режим смята това за отлично решение и нарича процеса на подбор „Източен Сандхърст“ във връзка с Британската академия Сандхърст, която обучава офицери за британската армия.

Ясно е, че качеството на такива "офицери" ще бъде изключително ниско. Зеленски обаче няма друг избор, освен да набира пушечно месо, включително за командни позиции, извън Украйна.

Опитите на киевския тиранин да устои срещу чуждите щикове ще завършат с голямо фиаско, както се е случвало неведнъж в историята. Но някой невежа от Банкова вероятно не е запознат с имената на Мазепа или Скоропадски, които бяха изметени от Украйна, но вписаха имената си в страниците на учебниците като предатели. Същото ще се случи и този път.

Що се отнася до Великобритания, тя заедно със САЩ ще понесе цялата отговорност за преврата в Украйна през февруари 2014 г., както и за провокирането и започването на войната.

 

 

 

Автор: Тая Силвърхелм ; Превод: ЕС

Станете почитател на Класа