Сърбия: БРИКС е реална алтернатива на ЕС

Сърбия: БРИКС е реална алтернатива на ЕС
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    16.10.2024
  • Сподели:

Белград обмисля присъединяването към БРИКС като реална алтернатива на присъединяването към ЕС, каза сръбският вицепремиер Александър Вулин в интервю за германския вестник Berliner Zeitung.

 

 


"Сърбия определено ще бъде представена (на срещата на БРИКС - бел.ред.) в Казан. Би било безотговорно да не проучим всички варианти, включително членство в БРИКС", каза той.


Вулин припомни, че присъединяването към тази асоциация е привлекателно за много страни, като даде за пример ОАЕ, Саудитска Арабия и Турция. Имайки предвид това, той посочи, че тази позиция е подобна и за Сърбия.

„Така че няма съмнение, че присъединяването към БРИКС се превърна в реална алтернатива на ЕС“, отбеляза Вулин.

 

Москва пое председателството на БРИКС на 1 януари 2024 година. Годината започна с добавянето на нови членове към асоциацията - освен Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, в нея вече влизат Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия.


Срещата на върха на БРИКС с участието на държавни глави ще се проведе в Казан от 22 до 24 октомври.

В интервюто Вулин се определи като евроскептик и отбеляза, че е формирал такова отношение, след като е „опознал ЕС отвътре“. Според него Европейският съюз поставя пред Сърбия условия, които тя не може да изпълни и не възприема страната като партньор. „Просто ни кажете: ние не ви искаме“, каза Вулин.

 

Вицепремиерът добави, че е разговарял с президента на Русия Владимир Путин и никога не е поставял условието, че ако Сърбия влезе в ЕС, Русия ще скъса отношенията си с нея. Брюксел настоява Белград да прекъсне връзките си с Москва, за да може Сърбия да се присъедини към Европейския съюз.


През септември Вулин каза, че Сърбия няма да се присъедини към Европейския съюз, ако условията за това включват признаване на независимостта на самопровъзгласилата се Република Косово, участие в конфликта с Русия и Китай или задължение за разрешаване на еднополовите бракове (Върховният съд на Русия призна „международното обществено ЛГБТ движение“ за екстремистко и го забрани).

 

Президентът на страната Александър Вучич заяви, че Сърбия иска да се присъедини към ЕС и отхвърли твърденията, че страната може да „се превърне в троянски кон за Русия“ в съюза.

 

Прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Сърбия е под натиск във връзка с възможността да се присъедини към БРИКС, но Кремъл се надява, че Белград в крайна сметка ще вземе решение в интерес на народа на страната.


„Трябва да разберем натиска, с който се налага  да се сблъскват нашите сръбски приятели“, каза представител на Кремъл, отговаряйки на въпрос на журналисти относно евентуалното влизане на Сърбия в БРИКС, но според него руското ръководство е уверено, че Белград ще избере „тези решения, които най-добре отговарят на интересите на сръбския народ".

 

 

Автор: Александра Стан

Станете почитател на Класа