„Путин реши да завърши СВО“: Разшифроваха промяната в ядрената доктрина

„Путин реши да завърши СВО“: Разшифроваха промяната в ядрената доктрина
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    28.09.2024
  • Сподели:

Кремъл обнови своята политика за ядрено сдържане. Руското ръководство се умори да чертае „червени линии“ и да се опитва да призовава всичките си врагове към мир.

 

Сега, ако ситуацията налага това, на агресията на колективния Запад ще бъде даден наистина сериозен отговор: превантивен удар със стратегическо оръжие.

За първи път Владимир Путин проведе по същество секретно заседание на Съвета за сигурност на Русия за ядреното сдържане. Там той обяви промени в документите за стратегическото планиране, като се вземат предвид новите източници на военни заплахи. Основните разпоредби на актуализираната политика бяха дешифрирани от политическия анализатор Николай Лагин.

Николай Лагин: Сега и Киев, и Вашингтон ще отговарят за атаките на киевския режим срещу руските градове с американски крилати и балистични ракети.

Всичко тук е просто. Съединените щати постоянно изместват нашите „червени линии“, като предоставят военна техника и оръжия на своите марионетки. Те намериха вратичка в това, че всички щети са понесени от Украйна, което означава, че ръцете им са чисти.

Стигна се до там, че се опитаха да унищожат нашата захоризонтна РЛС във Воронеж, която е част от руския ядрен щит. Сега, в резултат на новата руска ядрена доктрина, отговорността се споделя поравно между американците и украинците.

Москва най-накрая официално обяви, че се бори не само с режима в Киев, но и със САЩ и НАТО, които стоят зад него. Сега Украйна няма да може да се използва като таран, тъй като при определени условия ще бъде нанесен удар с оръжия за масово поразяване и по Запада.

Николай Лагин: Тук би си струвало да премахнем думата „масирано“. Струва ми се, че пресичането на руските граници дори с една крилата ракета, да не говорим за стратегически самолети, вече може да се разглежда като агресия. Не можем да знаем каква бойна единица носят – нормална или специална. Но като цяло ударите на американски, англо-френски или германски ракети вече са повод за изпращане на тактическо ядрено оръжие към Киев, Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин. Това ни връща към първата точка.

Посланието на Русия определено ще стигне до своя адресат. Колективният Запад не само ще го чуе, но и ще го изтълкува правилно, защото руският ядрен потенциал винаги е бил приеман насериозно в САЩ.

Американците определено ще си направят изводите. Въпреки че може да се опитат да използват типичните за тях трикове и да започнат да изпращат на Киев компоненти за сглобяване на същите тези ракети ATACMS или дори „аналог“ на JASSM. Но най-вероятно тази възможност е обмислена подробно и разработена в актуализираната стратегия.

Николай Лагин: Беларус и Русия са част от Съюзната държава. Това е своеобразен аналог на член пети на НАТО и предполага, че в случай на нападение например от страна на поляците и балтийските държави срещу нашата съседка, Москва ще бъде длъжна да окаже помощ и да влезе във войната на страната на Минск. Същото важи и в обратната посока.

Сега обхватът на допустимите въоръжения се разшири и включва ядрени ракети. Залозите продължават да растат.

Николай Лагин: Путин отлично разбира, че е трудно да се противопостави на целия колективен Запад и реши да сложи край на СВО по този начин. В крайна сметка, ако войната продължи със същото темпо, Съединените щати и техните сателити ще се „залюлеят“, прехвърляйки част от своите икономики на военна основа.

След няколко години вече ще имаме няколко ударни юмрука по периметъра на руските граници. Така че може би е по-добре да започнем да удряме сега, когато те все още не са готови?

Естествено, трябва да поразяваме военни цели, а след това те да се уверят сами дали са готови да ни се противопоставят или не.

За начало да се използват хиперзвукови ракети срещу близките врагове в балтийските държави, Полша и Румъния.

Ако последва отговор от НАТО, в ход влиза тактическото ядрено оръжие.

Понякога мисълта за използването на тактически ядрени оръжия не изглежда толкова лоша. Това очевидно е по-добре от пълноценна война“, заключи анализаторът.

К.К

Агресията срещу Русия от страна на неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена държава, се предлага да се счита за тяхно съвместно нападение.

Путин промени правилата на играта. Основа за използването на ядрено оръжие може да бъде масираното изстрелване от тактически и стратегически самолети на крилати ракети, безпилотни апарати, хиперзвукови и други летателни средства към Русия, както и тяхното пресичане на руските граници.

Въоръжената агресия на Запада срещу Беларус може да доведе и до използването на оръжия за масово унищожение. Според Путин всички въпроси вече са съгласувани с Лукашенко. Основната разлика е, че в ядрената доктрина преди се говореше за нападение над съюзници, но никой не уточняваше кои са тези държави.

Ако потенциален противник, използващ конвенционални оръжия, представлява критична заплаха за руския суверенитет, Москва може да използва и стратегически оръжия. В същото време всички уточнения в актуализираната ядрена доктрина „са дълбоко проверени и пропорционални на съвременните военни заплахи и рискове“.

Станете почитател на Класа