Хусите атакуваха кораб до бреговете на Йемен

Хусите атакуваха кораб до бреговете на Йемен
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Йеменските бунтовници хуси заявиха, че са извършили нападение срещу търговски кораб в Червено море, а по-рано многонационални военноморски сили съобщиха, че кораб под либийски флаг е станал обект на атака с две балистични ракети, които са се взривили в близост до него, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Въоръжените сили на йеменците /.../ проведоха военна операция срещу кораба "Гротон" в Аденския залив“, заяви говорителят на хусите Яхия Сариа в изявление по телевизията.

Той добави, че атаката е „поразила кораба по точен и директен начин“, като подчерта, че това е втората атака срещу кораба „след първата на 3 август“.

По-рано днес Съвместният център за морска информация (СЦМИ), управляван от многонационална военноморска коалиция, включваща САЩ и европейски държави, и базиран в Бахрейн, съобщи, че корабът „Гротон“ е "станал обект на атака с две балистични ракети на 130 морски мили източно от Аден“, голям град в южната част на Йемен.

В съобщението се посочва, че първата ракета е „паднала на разстояние 50 метра от носа на кораба“, а „втората - на 50 метра от кърмата“, като се добавя, че корабът е продължил пътя си, без да претърпи никакви щети.

Съвместният център за морска информация смята, „че „Гротон“ е станал обект на нападение поради неотдавнашните посещения на други кораби на същата компания в израелски пристанища“, посочва АФП.

Станете почитател на Класа