Руски обстрел уби петима в Часив Яр, други двама загинаха край Харков

Руски обстрел уби петима в Часив Яр, други двама загинаха край Харков
  • Публикация:  Петима души са загинали при руски обстрел в украинския град Часив Яр в Донецка област, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. При нападението са били ударени многоетажна жилищна сграда и частен дом, съобщи областният управител Вадим Филаclassa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Петима души са загинали при руски обстрел в украинския град Часив Яр в Донецка област, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При нападението са били ударени многоетажна жилищна сграда и частен дом, съобщи областният управител Вадим Филашкин, който уточни, че жертвите са мъже на възраст между 24 и 38 години. Той призова останалите жители да напуснат фронтовия град, който имаше население от 12 хиляди души преди войната.

„Нормалният живот е невъзможен в Часив Яр от повече от две години. Не ставайте руска цел – евакуирайте се“, написа Филашкин в социалните мрежи.

Още двама души са загинали при руски обстрел в Харковска област. Областният управител Олег Синехубов съобщи, че едната от жертвите е била извадена от развалините на къща в село Черкаска Лозова, а втората жертва, жена, е починала от раните си, докато е била транспортирана към болница.

Руската противовъздушна отбрана е осуетила атака с дрон, който е летял в посока на столицата Москва, съобщи кметът на града Сергей Собянин в Телеграм, цитиран от ТАСС и БТА.

„От силите на противовъздушната отбрана на Министерството на отбраната в градски окръг Подолск беше отблъсната атака на безпилотен апарат, летящ към Москва. По предварителни данни на мястото на падането на отломките няма разрушения и пострадали. Специалисти на службите по извънредните ситуации работят на мястото на инцидента“, пише в съобщението.

Въздушна тревога през нощта беше обявена в Усмански район на Липецка област, а в Шебекино в граничната Белгороска област кметството съобщи за обстрел, като населението беше призовано да отиде в укритията. По-късно тревогата беше отменена.

Украинският президент Володимир Зеленски увеличава натиска си върху САЩ да позволят на Киев да нанася удари по-дълбоко в руска територия, след като негови представители се срещнаха с високопоставени американски официални лица във Вашингтон в събота, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ на стойност над 50 млрд. долара от 2022 г., но ограничава употребата на оръжията си само до операции на украинска територия и отбранителни акции през границата.

В редовното си вечерно видеообръщение в събота Зеленски отбеляза, че самонасочващи се въздушни бомби са убили шестима (по-късно броят им беше увеличен до 7 – б.ред.) и са ранили 97 души в Харков в петък. По думите му това би могло да бъде предотвратено само „чрез удари по руските военни летища, техните бази и логистиката на руския терор“.

Украинският президент заяви, че по въпроса се водят ежедневни разговори с украинските партньори и че изчистването на украинското небе от руските управляеми бомби би било „силна стъпка към принуждаване на Русия да потърси край на войната и справедлив мир“.

Той отправи призив към САЩ, Великобритания, Франция и Германия и каза: „Ние се нуждаем от разрешения за способности с голям обсег и за вашите далекобойни снаряди и ракети“.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров, който беше във Вашингтон с делегация в петък и събота, заяви в интервю по Си Ен Ен, че Киев е показал на партньорите си там, че руските летища, използвани за удари по украинските градове, са в обсега на потенциални дълбоки удари. „Надявам се, че бяхме чути“, каза Умеров.

Очаква се Зеленски да отправи подобен призив лично следващия месец, когато той ще представи плана си за победа на американския президент Джо Байдън и ще присъства на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа