Израелски военни откриха телата на няколко заложници в Газа

Израелски военни откриха телата на няколко заложници в Газа
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Израелската армия е открила телата на няколко заложници в ивицата Газа, съобщи в електронното си издание израелският вестник „Хаарец“, цитиран от БТА.

Без да потвърждава категорично, че става дума за заложници, армията обяви в събота вечер, че процесът на транспортиране и идентификация на телата ще отнеме няколко часа и призова да се избягва разпространяването на слухове. Въоръжените сили на Израел продължават да действат в района.

Форумът на заложниците и семействата на изчезналите лица разпространи изявление, в което казва: „(Премиерът Бенямин) Нетаняху изостави заложниците. Това вече е факт“. „От утре страната ще затрепери, призоваваме обществото да се подготви“.

В офисите на организацията се събраха семейства на заложници на спешна среща, за да обсъдят планове за протести в неделя, като по-подробно съобщение за плановете се очаква сутринта.

Опозиционният лидер Яир Лапид заяви: „Нашите синове и дъщери са изоставени и умират в плен, а Нетаняху е зает да усуква“.

Израелската армия съобщи за смъртта на един от своите войници на четвъртия ден от операцията си на окупирания Западен бряг, където боевете са съсредоточени в бежанския лагер Дженин - крепост на палестинските въоръжени групировки, борещи се срещу израелската окупация, предаде Франс прес.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) добавиха, че друг войник е бил „тежко ранен“ при същата операция, без да дават повече подробности. По-рано тази сутрин въоръженото крило на "Хамас" съобщи, че един от неговите бойци е загинал при „близък бой“ с израелски войници в лагера.

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Тел Авив и други места в Израел в събота с искане правителството да постигне споразумение за освобождаване на заложниците, държани от ислямистката групировка „Хамас“, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Участниците в протестите развяваха израелски знамена и транспаранти с призив за незабавно освобождаване на заложниците в ивицата Газа, както и за нови избори в Израел.

В Тел Авив имаше сблъсъци между полицията и демонстрантите.

На среща в щаба на израелската армия в Тел Авив роднини на заложниците обвиниха премиера Бенямин Нетаняху, че ги е изоставил. „Нетаняху и неговите партньори в кабинета са решили да торпилират споразумението за примирие заради Филаделфийския коридор, като по този начин съзнателно осъждат заложниците на смърт“, се казва в изявление, прочетено от роднините.

Разговорите между Израел и „Хамас“ с посредничеството на САЩ, Египет и Катар в Кайро от известно време са в задънена улица, като основният спорен момент е колко дълго израелските сили ще могат да останат в ивицата Газа и по-специално в т.нар. „Филаделфийски коридор“ по границата на Газа с Египет.

Израелското правителство наскоро реши да запази контрола на границата. Критиците на това решение, сред които израелският министър на отбраната Йоав Галант, се опасяват, че това ще осуети освобождаването на заложниците.

Майката на заложник на „Хамас“ нарече упорството на Нетаняху върху контрола над Филаделфийския коридор „престъпление срещу хората, срещу Държавата Израел и срещу ционизма“.

Станете почитател на Класа