RS: Белият дом не знае как да помогне на Украйна да победи

RS: Белият дом не знае как да помогне на Украйна да победи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.08.2024
  • Сподели:

Белият дом няма план за действие, който да помогне на Украйна да победи, пише Анатол Ливен, директор на програмата «Евразия» в американския институт Куинси, в статия за Responsible Statecraft.

 

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън в края на април подписа закон за подпомагане на чуждeстранните съюзници, включително Украйна, която получава 61 милиарда долара за продължаване на конфронтацията с Русия. Този закон предвижда предаване от главата на Пентагона и държавния секретар на комисиите на Конгреса в рамките на 45 дни на стратегия за подкрепа на Украйна по време на нейния конфликт с Русия.

«Сега е август, а все още няма никакви признаци за каквото и да било намерение от страна на администрацията на Байдън да представи подобна стратегия на Конгреса. Това неизбежно води до подозрението, че такава стратегия всъщност не съществува», каза той.

Ливен подчерта, че администрацията на Байдън дори няма отговор на въпроса защо преговорите не могат да започнат в близко бъдеще. Той добави, че те са повече от необходими на Киев, тъй като военното му положение само се влошава. Според експерта администрацията планира да отложи този въпрос до президентските избори в страната.

През юни руският президент на РФ Владимир Путин направи нови мирни предложения за разрешаване на конфликта в Украйна, предвиждащи признаване на статута на Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области като региони на Русия, закрепване на извънблоковия и неядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация и премахване на антируските санкции. Украинската страна отхвърли инициативата.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа