Китай размаха пръст на НАТО: Спрете да провокирате конфронтация

Китай размаха пръст на НАТО: Спрете да провокирате конфронтация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Китай предупреди НАТО да не "провокира конфронтация" заради връзките си с Русия, след като алиансът го обвини, че играе ключова роля в подпомагането на нападението на Москва над Украйна.

В декларация от срещата си на върха във Вашингтон в сряда лидерите на НАТО заявиха, че Китай се е "превърнал в решаващ помощник на руската война срещу Украйна"

В нея се казва, че "така нареченото "партньорство без ограничения" на Пекин и "мащабната подкрепа за руската отбранителна индустриална база" предизвикват "дълбока загриженост".

В отговор говорител на мисията на Пекин към Европейския съюз заяви: "НАТО трябва да престане да раздухва така наречената китайска заплаха и да провокира конфронтация и съперничество и да направи повече, за да допринесе за световния мир и стабилност."

"На всички е известно, че Китай не е създателят на украинската криза. Позицията на Китай по отношение на Украйна е открита и безпристрастна", добавиха те.

Китай отказва да осъди руската инвазия и миналата година публикува документ, в който призовава за "политическо уреждане" на конфликта, което според западните държави може да позволи на Русия да запази голяма част от завзетите от нея територии в Украйна

Стратегическото партньорство между Китай и Русия се е сближило след инвазията.

Пекин се представя за неутрална страна във войната и заявява, че не изпраща смъртоносна помощ на никоя от страните, за разлика от САЩ и други западни държави. Той обаче е изключително важен за изолираната руска икономика, като от началото на конфликта търговията в него процъфтява.

 

Станете почитател на Класа