Годишнина, но не и празник. Какво се очаква от срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Годишнина, но не и празник. Какво се очаква от срещата на върха на НАТО във Вашингтон
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

Лидерите на 32-те държави членки на НАТО се събират във вторник във Вашингтон за среща на върха на алианса, предадоха световните агенции.

 

 

Новината идва на фона на 75-ата годишнина от създаването на НАТО като трансатлантически съюз за обща отбрана, както и на фона на продължаващата от февруари 2022 г. насам руска инвазия срещу Украйна.

Годишнината на алианса обаче няма да бъде празнична. В понеделник, в навечерието на събитието, Русия нанесе масиран ракетен удар на Украйна, който уби над 40 души и порази детска болница в Киев.

В дневния ред на срещата на НАТО е включено обсъждането на допълнителна военна и финансова подкрепа за нападнатата от Москва страна.

Кои ще са основните теми

Сред най-важните теми, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха на алианса, са:

-отношенията между Украйна и НАТО;

-увеличаване на боеспособните части, които могат да бъдат разположени на източния фланг на НАТО при извънредни ситуации;

-увеличаване на разходите за отбрана на страните членки на НАТО, които трябва да достигат поне 2% от националните им бюджета;

Кои членки на НАТО могат да достигнат целта от 2% от БВП за отбрана през 2024

През 2024 г. се очаква 23 страни от НАТО да изпълнят или надхвърлят целта за инвестиране на най-малко 2% от брутния вътрешен продукт в отбрана. За сравнение през 2014 само 3 страни са харчили 2% от БВП.

 

0aasaxx

 

Станете почитател на Класа