Задължителна военна служба в Германия? Как е в Европа.

Задължителна военна служба в Германия? Как е в Европа.
  • Публикация:  Щефани Хьопнер DW
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

В Германия обсъждат евентуалното връщане на задължителната военна служба - поради опасения, свързани с агресивното поведение на Русия, както и с недостига на кадри за армията. Какви модели има в други европейски страни?

 

 

 

След продължителни дискусии Християндемократическият съюз (ХДС) в Германия гласува на конгреса си преди няколко дни за постепенно връщане към всеобщата военна повинност, която в Германия бе отменена на 1 януари 2011 година. Като задължение обаче тя все още фигурира в конституцията на страната и не е окончателно премахната. От 2011 година насам Германия има само професионална армия, в която се служи на доброволен принцип.

В проекта на ХДС се предвижда постепенното връщане към военната наборна служба и трансформирането ѝ в едногодишна задължителна служба в полза на обществото. Тази така наречена социална година ще може да се отслужва както в Бундесвера, така и в различни социални институции. До окончателното реализиране на проекта е предвидено да има определен „контингент“ за задължителна военна служба, от който ще се набират хора в зависимост от потребностите на армията.

 

https://static.dw.com/image/64597554_1004.webp

 

Промяната е предизвикана от опасенията, свързани с агресивното поведение на Русия, както и с недостига на кадри за Бундесвера. Германският министър на отбраната Борис Писториус ще оповести своето решение по въпроса до лятото. Каква е ситуацията в някои други европейски държави?

Швеция - пример за Германия?

В момента министър Писториус е разпоредил да се проучат различни модели, включително шведския. Швеция отмени военната повинност през 2010 година, но седем години по-късно я върна заради руската анексия на Крим.

Оттогава всички 18-годишни са длъжни да се регистрират онлайн, а част от тях получават покана да се явят на медицински преглед. Едва между пет и десет процента от съответния набор – както мъже, така и жени – в крайна сметка постъпват на служба. Т.е. задължителна е само регистрацията, а самата служба е доброволна. В края на 2023 година страната реши да въведе отново и алтернативната служба – например в спешната медицинска помощ. Военният министър Писториус обяви, че шведският модел е „особено подходящ“ за Германия.

Промени в Дания и Норвегия

И в Дания има военна повинност за навършилите 18-годишна възраст, но засега само за мъжете – жените ще бъдат включени в нея след 2026. Освен това основната военна служба предстои да бъде удължена от 4 на 11 месеца. По подобие на Швеция, и в Дания се ангажира само част от съответния набор, тъй като има достатъчно доброволци.

В Норвегия от 2016 година на регистрация наред с мъжете подлежат и жените - за да се прецени дали са подходящи за армията от медицинска гледна точка. И в тази страна само малка част от младежите действително влизат в армията. Заради строгостта при подбора на кадри за армията военната служба е с висок престиж.

В Австрия военна служба не е била отменяна

 

Нов батальон с доброволно служещи в Бундесвера на Германия

 

 

Въпреки множеството дискусии Австрия никога не е отменяла задължителната военна служба. Мъжете между 18 и 25 години са задължени да влязат за шест месеца в казармата – ако са годни за военна служба. Онези, които по принципни съображения не искат да служат в армията, могат да се ангажират с алтернативни социални дейности за девет месеца. При желание жените могат да постъпят в армията доброволно.

Латвия - задължителна военна служба заради руската война

Латвия също върна военната повинност – от миналата година на доброволна база, а от тази година – за всички мъже между 18 и 27 години. Срокът на службата е 11 месеца. Жените могат доброволно да се запишат. От 2028 година ежегодно ще бъдат набирани по 7500 мъже, което отговаря на броя на професионалните войници в страната.

Алтернативната служба е възможна и може да се изпълни в някоя от организациите, които са на подчинение на военното министерство. Балтийската страна членка на НАТО, която граничи с Русия, върна военната служба заради руската нападателна война в Украйна.

Украйна и Литва - задължителна служба след анексията на Крим

Украйна върна военната служба непосредствено след руската анексия на Крим през 2014 година. Тя важи за мъжете между 18 и 26 години. А след руската инвазия през февруари 2022 година украинското правителство прие закон, съгласно който всички между между 18 и 60 години могат да бъдат призовани в армията.

Литва също реагира бързо и през 2015 върна военната повинност, отменена няколко години по-рано. Всяка година за армията трябва да се набират по 3500 мъже.

Гърция - алтернативната служба трае по-дълго

В Гърция има 12-месечна задължителна военна служба за мъжете между 18 и 45 години. Има обаче и изключения - в зависимост от мястото за изпълнение на службата и военната част. По границата или в специални части като парашутистите или подводничарите сроковете са по-кратки. Наборниците с многодетни семейства също служат по-кратко.

Алтернативната военна служба е с двойно по-дълго времетраене. На такива места в бъдеще доброволно ще могат да постъпват и жени. Основната продължителност на службата бе увеличена едва през 2021 година – основно заради трайния конфликт с Турция, но и заради ниската раждаемост, която изправя армията пред кадрови проблеми.

Турция - който плати, служи по-кратко

В Турция има една особеност: подлежащите на военна служба могат да съкратят с четири седмици престоя си в армията срещу заплащане от 5000 евро. В миналото са били възможни и по-големи съкращения на престоя срещу заплащане. Принципно военната повинност обхваща всички мъже между 20 и 41 години, времетраенето ѝ е най-малко шест месеца. Този, който откаже да служи, получава глоба, а може да бъде пратен и зад решетките. Право на отказ от военна служба няма.

Станете почитател на Класа