Журналист от САЩ направи репортаж за украински войници, преминали на страната на Русия

Журналист от САЩ направи репортаж за украински войници, преминали на страната на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

Независимият американски журналист, ветеран от ВМС на САЩ Патрик Ланкастър, направи репортаж за бивши украински военни, които са преминали на страната на Русия.

 

 

Този материал е публикуван в личния YouTube канал на автора. В В репортажа се разказва за шестима бивши бойци от украинските въоръжени сили. Техните истории, макар и различни в детайлите, имат общи черти.

 

Журналист от САЩ направи репортаж за украински войници, преминали на страната на Русия

 

 

Старши прапорщик Николай Захарченко е от Донецк. Кариерен военен, служи в украинската армия от 1998 г. По време на СВО е в 12-та бригада Специални сили, към която принадлежи полк „Азов“*.

Мислите, че се бие на грешната страна, се появиха в съзнанието му още в Мариупол, където „азовците“ убиваха мирни жители. Но основният тласък става ракетният удар, който украинските въоръжени сили нанесоха по лагер със собствени военнопленници в Еленовка.

Своята история разказа и Евгений Кравченко от Изюм, Харковска област. Той е служил в 95-та бригада на украинските въоръжени сили и е решил да се присъедини към опълчението на ЛНР веднага след началото на СВО. Това беше улеснено от факта, че в този момент той заминава в отпуска за погребението на майка си в ЛНР.

Военният говори за тоталната корупция в украинската армия и лошото отношение на командирите. За да му бъде позволено да отиде на погребението на майка си, той е трябвало да подкупи офицер.

Никита Микот е единственият офицер от всички, капитан зенитчик. Той разказа за опита си от службата във въоръжените сили на Украйна и как е решил да напусне армията и да се присъедини към териториалната отбрана на Мариупол. След старта на СВО през април 2022 г. се предава доброволно. Сега служи по специалността си.

Сред героите на репортажа са сапьори и бивши граничари. Всички те сега служат в редовете на руските въоръжени сили и не съжаляват за направения избор.

Напомняме, че бойци от доброволческия батальон «Богдан Хмелницки», който е сформиран от бивши украински военнопленници, взеха първия бой с войските на киевския режим.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа