Доклад на ISW: За пръв път касетъчни бомби РБК-500 влязоха в сраженията в Украйна

Доклад на ISW: За пръв път касетъчни бомби РБК-500 влязоха в сраженията в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Руснаците за първи път са нанесли масиран въздушен удар по позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с касетъчни бомби РБК-500, които са модифицирани в планиращи бомби. Нападението е извършено в неделя в Старомайорски район на Донецка област. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от "Фокус".

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, бойците на украинските въоръжени сили са отбили сухопътни атаки на в района на Старомайорское. Така на 19 ноември руските войски не са успели да настъпят в граничната зона на Донецка и Запорожка област.

"Руски блогъри разкриха, че руските войски са извършили голям въздушен удар с касетъчни бомби РБК-500, модифицирани в планиращи бомби, срещу украински позиции близо до Старомайорское“, се казва в публикацията.

 В същото време "военни кореспонденти“ казват, че този удар е "първият голям руски удар срещу Украйна с използване на това оръжие в модификация на планираща бомба“.

Руснаците ще подобрят въздушните бомби и ще увеличат ударите

Военни експерти отбелязват, че най-малко от зимата на тази година Русия е започнала да произвежда аналози на американски планиращи бомби.

 

Така през март журналистите от Defense Express публикуваха снимки на отломки, в които може да се разпознае така наречения аналог на JDAM-ER, за чието съществуване стана известно за първи път в началото на януари тази година.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) е набор от оборудване, базирано на GPS технология, която превръща обикновените свободно падащи бомби в адаптирани към всякакви метеорологични условия ("умни“) боеприпаси

JDAM е набор от крила, монтирани в средната част на бомбата и опашка, която има управляема перка, която позволява на бомбата да маневрира. Там има и компютър с навигационно оборудване.

Бомби, оборудвани с комплект JDAM, се насочват към целта от интегрирана инерционна система за насочване, съчетана с GPS приемник с подобрена точност, което им осигурява заявен обхват от 28 км от точката на пускане. Кръговото вероятно отклонение, показано при тестовете, е 11 метра.

Руснаците са използвали комплекти, които трансформират конвенционална 500-килограмова високоексплозивна фугасна авиационна бомба (ФАБ-500М-62) в планер със сателитна навигационна корекция.

Руските войски биха могли да използват подобно технологично решение при модифициране на касетъчните бомби, които преди това са били използвани за въздушни удари, по-специално в Сирия.

Украинските ВВС признават, че е почти невъзможно за тях да свалят всички управляеми авиобомби на руснаците.

 

 

 

Станете почитател на Класа