Борел: Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава

Борел: Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел каза на 20 ноември, че създаването на палестинска държава би било най-добрият начин за гарантиране на сигурността на Израел, предаде AFP.

 

 

Борел проведе видеосреща с външни министри от 27-те държави от ЕС след обиколка в Близкия изток за разговори относно войната на Израел с Хамас.

Първият дипломат на ЕС каза, че е направил „фундаментално политическо заключение“ от своите дискусии в региона.

„Мисля, че най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава“, каза г-н Борел в писмено резюме на срещата на ЕС.

Борел настоя, че Израел не трябва да окупира Газа след края на настоящия конфликт и че контролът върху територията трябва да бъде предаден на палестинската власт.

„Въпреки огромните предизвикателства, ние трябва да напреднем в размислите си относно стабилизирането на Газа и бъдещата палестинска държава“, каза той.

В краткосрочен план Борел заяви, че има „усещане за спешност“ заради отчайващата хуманитарна ситуация в Газа.

„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавни хуманитарни паузи, е голяма стъпка напред, но ние трябва да гарантираме нейното бързо изпълнение“, каза той.

Друг голям страх е възможността конфликтът допълнително да разпали нестабилната ситуация на Западния бряг и да въвлече други участници в Близкия изток.

„В светлината на засиленото насилие от страна на екстремисти и заселници срещу палестинци, съществува реален риск ситуацията да ескалира“, каза г-н Борел.

„Съобщенията за кораб, отвлечен от хусите, са друг тревожен сигнал за риск от регионално разпространение", допълни дипломатът.

 

Станете почитател на Класа