Киев уволни началниците на киберотбраната си заради корупция

Киев уволни началниците на киберотбраната си заради корупция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

 

Уволнени са Юрий Шчихол, ръководител на Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна, и заместникът му Виктор Жора

 

 

Украйна уволни двама висши служители на киберотбраната, съобщи в "Телеграм" представителят на правителството във Върховната Рада Тарас Мелничук. Това се случва в деня на визитата на американския военен министър Лойд Остин в Киев.

Прокуратурата вече обяви разследване на предполагаема злоупотреба в правителствената агенция за киберсигурност, отбелязва "Дневник".

Киев също така ускорява кампанията си за противодействие на корупцията в стремеж както да започне преговори с Европейския съюз и да ги поведе успешно, така и да убеди американските политици, че парите им за военна помощ срещу Русия не потъват в схеми.

Уволнени са Юрий Шчихол, ръководител на Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна, и заместникът му Виктор Жора. Това е службата, отговорна за безопасността на правителствените комуникации и защита на държавата от кибератаки. За временен ръководител на службата е назначен Дмитрий Маковски, написа още Мелничук.

Последваха съобщения от Националното антикорупционно бюро, че се разследват ръководителят и заместник-ръководителят на службата за предполагаемата им роля в заговор на шестима души за присвояване на 62 млн. гривни (1.72 млн. долара) между 2020 г. и 2022 г.

Подозренията са за купуване на софтуер на завишена цена от две компании, за които се твърди, че са под техен контрол и че сделката е била затворена за други кандидати. Наказанието им може да е до 12 години затвор.

В схемата според съобщението са участвали и генерален директор и служител на държавна компания, както и собственикът на група компании и един от служителите му (не се посочват имена).

Вчера бе съобщено за уволнението на командващата медицинските сили на армията Тетяна Осташченко след поредица призиви от медици и доброволци да бъде отстранена от поста. Днес на поста бе назначен генерал-майорът от медицинската служба Анатолий Казмирчук.

През юли депутатът Соломия Бобровска заяви, че командването на Медицинските сили не е закупило комплекти за първа помощ през 2023 г., а тези, предоставени чрез международна помощ, не са надлежно проверени.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа