Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога

Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога
  • Публикация:  Маргерита Бетони МДР | Аксел Хемерлинг МДР | Лудвиг Кендзия МДР
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Нелегални банки и куриери, които пренасят милиони кеш: в Европа все по-често се натъкват на китайската престъпна структура, която пере парите на наркокартелите. Как работи тя?

 

 

Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно привлича вниманието на германските полицаи - те откриват 91 банкноти по 50 евро в колата, току-що преминала границата между Нидерландия и Германия. Освен това в портмонето на шофьора - китайски гражданин с името Линфей И., живеещ край Флоренция, били намерени още 2320 евро.

Служителите на реда от Оснабрюк решили да извършат по-подробна проверка на автомобила. В резултат на нея намерили 27 пачки в резервоара. Общо били иззети 781 320 евро. За случая от 2018 година припомня германската обществено-правна медия АРД. 

Линфей И. казва на полицаите, че е продал жилище в Китай и искал да инвестира парите в Европа. Парите били пренесени с кораб до Амстердам - с идеята така да се заобиколи китайското законодателство, което забранява изнасянето на големи суми. Но при изследването на банкнотите германските финансови служби открили по тях следи от кокаин, пише АРД.

Китайски престъпници разнасят огромни суми пари

Линфей И. не е единственият китаец, хванат в последните години в Европа с големи суми пари в брой. Следователите смятат, че китайските престъпници играят важна роля в международната наркотърговия - като специалисти по пренасянето на големи суми в брой и с мрежа от нелегални банки.

 

https://static.dw.com/image/64563392_1004.webp

 

Престъпници от Китай разнасят милиони в брой за клиенти в ЕвропаСнимка: Burkhard SchubertGeisler-Fotopress/picture alliance

 

Търсенето на такива услуги е голямо, тъй като сделките в наркобизнеса се въртят предимно в брой. Наркокартелите искат да им се плаща кеш в долари или в евро, клиентите също плащат в брой. Но пренасянето на банкноти от един континент в друг е рисковано - затова се търсят специални "куриери", разказва АРД.

Европейската полицейска служба Европол говори за паралелна "нелегална финансова система". В рамките на нея китайските мрежи били особено търсени, показват разследванията на германските медии МДР и "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Те предлагат услугите си по цял свят, включително в Германия.

Системата е добре изградена

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) обръща внимание на "китайските нелегални банки" още през 1994 година. И посочва, че били не само анонимни, а и по-бързи и по-изгодни. Азиатските наркотърговци ги използвали, за да прехвърлят печалбата си от САЩ към Хонконг.

Случаят на Вен Кей З. хвърля известна светлина върху начина им на функциониране, посочва АРД. В началото на октомври италианската финансова полиция задържа китайския бизнесмен, в чийто магазин в Рим постоянно идвали италиански наркотърговци. Според следователите те носели милиони евро в брой, които З. заедно със свои съучастници изнасял в чужбина. Той използвал и куриери, които пренасяли куфари с пари в брой със самолети към Китай.

З. и съучастниците му обаче са успели да укрият от италианските власти и големи суми, които не били изнесени от страната. Това ставало чрез система, която в Китай носела името "Фейкян" или "летящи пари". Тя функционирала така: в дадена държава търговец получава определена сума в брой. И съобщава на доверен човек в друга държава, например Испания, че парите са получени. В Испания довереният човек изплаща сумата, дължима за доставка кокаин, на някой представител на наркокартелите. Парите си той получава на по-късен етап.

В бизнес и с калабрийската мафия

В последно време китайските перачи на пари се явяват не само в Италия. Те се разследват и в Нидерландия, Франция и Полша. Престъпниците работят в международен мащаб и са свързани тясно с други престъпни организации - като например с калабрийската мафия Ндрангета. Бившият наркоброкер на Надрангета Джузепе Тиринтино още през 2017 година в качеството си на свидетел разказа пред съда как китайските мрежи за пране на пари отговарят за транспортирането на суми по цял свят.

В рамките на международната антимафиотска операция "Eureka" стана ясно, че само за месец през 2020 година хора, свързани с Ндрангета, са предали над седем милиона евро на китайски куриери - ту в индустриална зона в Рим, ту на хотелски паркинг, пише АРД.

За китайските структури не се знае почти нищо

И в Германия редовно се появява информация за връзки с китайски нелегални банки и куриери, пренасящи пари в брой. През 2021 година във влак, пътуващ от Амстердам за Германия, бяха задържани двама китайци - баща и син - носещи над един милион евро в брой към хотел в Кьолн. По банкнотите бяха открити следи от кокаин. Двамата бяха задържани, но не са дали никакви сведения за своите поръчители. 

Оливер Хут от съсловната организацията на служителите в криминалната полиция в провинция Северен Рейн-Вестфалия признава пред МДР и ФАЦ, че "не знаем почти нищо за китайските структури". Според него те могат да се мерят с калабрийската мафия и латиноамериканските картели. "Това са отлично изградени професионални мрежи, които са международно представени", казва той. "А ние изобщо не знаем как точно функционират".

Станете почитател на Класа