Голямата битка на Украйна

Голямата битка на Украйна
  • Публикация:  Васили Голод АРД
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Буксуваща контраофанзива, разногласия, недостатъчно оръжия - Украйна е изправена пред много предизвиквателства. Голямата битка на Зеленски е да върне страната в позиция на силата, както на фронта, така и в комуникацията.

 

 

 

Преди една година украинската армия освободи Херсон от руска окупация. Когато украинският президент Зеленски нарече 2023 "годината на завръщането", хората очакваха от нея емоции, подобни на онези в Херсон тогава. Днес вече е ясно, че тези надежди остават несбъднати, пише АРД.

Украинската контраофанзива премина без мащабни успехи. Причините за това са комплексни и подлежат на дълго обсъждане на Запад. Бяха обещани много и различни оръжия, но не всички бяха доставени. Това предостави на Русия достатъчно време да разшири позициите си и да минира фронта. Много военни експерти казват, че очакванията към украинското настъпление са били твърде големи.

Зеленски и Залужни - разногласията растат

Украйна обаче също очакваше повече и вече никой не го крие. Пред британският "Икономист” главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни коментира опасността от патова ситуация и сравни положението с Първата световна война. Политиците в Киев не бяха доволни от анализа му, отбелязва АРД. 

 

https://static.dw.com/image/66241529_1004.webp

Украинците вярват на Зеленски, но дори доверието в него се разклаща.Снимка: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

 

Зеленски и Залужний, както и голямата част от сънародниците им, са обединени около една обща цел - Украйна да си върне всички територии, в това число и Крим. Затова се и смята, че украинският президент е бил удивен, когато е прочел анализа на своя главнокомандващ в медиите. По всичко личи, че казаното от него не е било съгласувано с властите в Киев, пише АРД. Президентската институция гледа на сравнението с Първата световна война като на торпилиране на усилията ѝ, пише германската обществено-правна медия. 

Дори доверието към Зеленски е спаднало

И докато Залужний вероятно целеше да разтърси Запада с трезвия си военен анализ и да ги подтикне да доставят повече оръжия, политическият кръг около Володимир Зеленски се опасява, че ефектът може да е обратен. Затова президентът сега се старае да върне Украйна в позиция на доминация - както на фронтовата линия, така и в стратегическите комуникации. Това е и причината Залужний, който дълго беше смятан за недосегаем, да бъде публично порицан от президентската администрация. Посланието е само едно - никой не е недосегаем.

Говори се дори за смени на някои от най-високопоставените военни в Украйна, включително генерали. Целта е украинците да видят, че се понася отговорност, обяснява АРД. Подобно трябва да е посланието и към Запада - че за развитието се на бойното поле не са отгововорни само те. 

Президентът Зеленски обаче също вече е обект на критики. Украинското общество все още има доверие на Зеленски, но то е спаднало - от 91 процента на 76 в последните няколко месеца, уточнява АРД. Освен за липсата на военни успехи, Зеленски е критикуван и за това, че не умее да приема критика.

 

Украински войник близо до Авдеевка

 

Продължаващите месеци наред сблъсъци край Авдеевка са пример за това, че войната ще се води до изтощение.Снимка: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

 

Киев не може да рискува подкрепата на Запада

Всички в Украйна са наясно с едно - без помощта от Запада страната няма да успее да надделее във войната на изтощение срещу Русия. Производството на оръжия в самата Украйна е увеличено значително - очаква се да се произвеждат все повече дронове и муниции. Но тъй като Русия разполага с много повече хора и оръжия, както и с военна помощ от Северна Корея и Иран, Украйна не може да се справи без подкрепата на ЕС и САЩ.

Сега доставките на оръжия за Украйна са намалели, оплаква се самият Зеленски, цитиран от АРД. По думите на украинския президент това е резултат от войната в Близкия изток. Доставките намаляват, защото всички партньорски държави мислят и за своя оръжеен резерв. Според Зеленски обаче Западът трябва да повиши капацитета си за производство.

Затова и тонът е променен. През януари Зеленски обвини германския канцлер Олаф Шолц в липса на политическа воля. Сега украинският президент говори за доверието, което има в Шолц и казва, че отношенията между двете държави са на най-високото си ниво в историята. Въпреки че канцлерът продължава да е против доставянето на крилати ракети "Таурус".

Ракетите с далечен обсег могат много да помогнат на Украйна - например за да ограничи доставките до незаконно анексирания Крим. Украинските власти не са спирали да убеждават германските си колеги в необходимостта от подобни ракети, пише АРД. Публично обаче се чуват само благодарности - в настоящата ситуация Украйна не може да си позволи да рискува добрите си отношения с втория си най-голям снабдител на оръжия.

Украйна цели да е в позиция на силата

Повече от 630 дни след началото на руската война срещу Украйна изглежда, че лидерите на страната имат адекватен поглед над възможностите пред тях. Никой в Киев вече не говори за бързо отвоюване на окупираните от Русия територии. Но военните успехи в Крим предизвикват гордост. Според украинските власти отслабването на руския черноморски флот е довело до това 151 товарни кораба да успеят да използват временния коридор в Черно море.

Украйна се нуждае от още такива военни успехи, пише АРД. Надеждата в президентската администрация е, че това не само би повдигнало духа на хората, но би вдъхнало на страната и политическа сила. Само от позицията на силата идеята за преговори не би била напълно изключена.

Станете почитател на Класа