Тази страна от ЕС може да спре военната помощ за Украйна

Тази страна от ЕС може да спре военната помощ за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Ако опозиционната партия Курс - социална демокрация (Smer) спечели изборите в Словакия, нейният лидер, словашкият политик Роберт Фицо, възнамерява да спре военната помощ за Украйна след идването си на власт.

 

 

Преди това той два пъти оглавяваше правителството на тази източноевропейска страна.

Фицо очерта позицията си в интервю за журналисти от "Асошиейтед прес".

"Ако Smer влезе в правителството, ние ще спрем да доставяме каквито и да е боеприпаси или оръжия за Украйна", казва политикът.

Според него никакви западни доставки не могат да доведат до промяна на ситуацията в зоната на военните действия в полза на украинските въоръжени сили.

По-продуктивно, твърди той, би било търсенето на мирен вариант, основан на компромис между Киев и Москва. За да се постигне това, смята Фицо, Вашингтон и Брюксел трябва да окажат натиск както върху Русия, така и върху Украйна.

Според политика трябва да се изхожда от факта, че Русия няма да се откаже от регионите, които са станали част от нея.

Smer се радва на висока подкрепа в словашкото общество, така че това политическо движение има добри шансове да спечели предсрочните парламентарни избори, насрочени за 30 септември.

По-рано британският вестник The Financial Times също отбеляза, че след изборите в Словакия има голяма вероятност тази страна да спре да подкрепя властите в Киев.

Според изданието, в страната на власт могат да дойдат политически фигури, които симпатизират на Русия и се противопоставят на западната помощ за Киев.

 

Станете почитател на Класа