New York Times установи, че през септември пазарът в Константиновка е бил ударен от въоръжените сили на Украйна

New York Times установи, че през септември пазарът в Константиновка е бил ударен от въоръжените сили на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Американският вестник New York Times (NYT) в деня на пристигането на главатарят на Киевския режим Владимир Зеленски в САЩ публикува резултатите от собственото си разследване на трагедията в град Константиновка, който е под контрола на Киев. През септември вследствие на ракетна атака срещу пазара загинаха хора. Изданието стигна до извода, че ударът е причинен от ракета на украинските въоръжени сили, изстреляна от комплекс «Бук».

 

 

New York Times установи, че през септември пазарът в Константиновка е бил ударен от въоръжените сили на Украйна

 

„Доказателствата, събрани и анализирани от New York Times, включително фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на очевидци и публикации в социалните медии, убедително свидетелстват, че катастрофалният удар е бил причинен от погрешна украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна от ракетна система Бук.“ — пише вестника.

Изданието отбелязва, че първоначално украинските власти са се опитали да попречат на журналистите да получат достъп до отломките на ракетата и зоната на удара веднага след удара, но репортерите все пак са успели да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат останките от оръжие.

Вестникът пише, че записите от камери за наблюдение показват, че ракетата е влетяла в Константиновка от територията под контрола на Киев, когато се чува звукът на приближаващата се ракета, поне четирима пешеходци, очевидно, едновременно обръщат глави към източника на звука — те гледат настрани територия, държана от Киев. Няколко мига преди удара се вижда отражението на ракетата, която прелита над две паркирани коли, което показва, че идва от северозапад, уточнява изданието.

Експерт по експлозиви, интервюиран от вестника, потвърди, че кратерът и щетите, простиращи се от точката на експлозията, съответстват на ракета, идваща от северозапад.

Според вестника няколко минути преди удара украинските войски са изстреляли две противовъздушни ракети към руската фронтова линия от град Дружковка. Журналистите на изданието били в този град, когато чули звука от изстрелване на две ракети. За изстрелванията съобщиха и местни жители в социалните мрежи. Изданието допълва, че времето на тези изстрелвания съответства на времето на появата на ракетата, ударила пазара в Константиновка. Също така двама очевидци казаха пред вестника, че са видели ракети, изстреляни от Дружковка към руската страна на фронтовата линия.

Един от очевидците заяви пред NYT, че ракетите са били изстреляни от покрайнините на града, район, който според жителите се използва от украинските войски. Журналистите на изданието са посетили мястото и са видели признаци, че наскоро е било използвано от военните.

Изданието посочва, че размерите на дупките и фрагментите, открити на мястото на удара, съответстват по форма и размер на ракета 9М38, която е изстреляна от системата за ПВО «Бук».

В заключение вестникът подчертава, че не е ясно защо ракетата е могла да падне в Константиновка, въпреки че е възможно тя да се е повредила и да се е разбила, преди да достигне набелязаната цел. При такъв малък обсег (по-малко от 16 километра) ракетата най-вероятно е паднала с неизразходвано гориво в двигателя, което може да избухне или да се запали при удар, което може да обясни широкото присъствие на следи от изгаряне на пазара, уточнява NYT.

През септември Владимир Зеленски заяви, че е извършена ракетна атака срещу пазара на град Константиновка, който е под контрола на украинските войски. Украински издания, цитирайки украинския премиер Денис Шмигал, съобщиха, че при удара са загинали 16 души и са ранени 33 души.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа