Писмо внушава, че папа Пий XII е знаел за масовите обгазявания на евреи и поляци през 1942 г.

Писмо внушава, че папа Пий XII е знаел за масовите обгазявания на евреи и поляци през 1942 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Новооткритата кореспонденция от ерата на Втората световна война разкрива, че папа Пий XII е имал подробна информация от доверен немски йезуит, че до 6000 евреи и поляци са били убивани с газ всеки ден в окупираната от Германия Полша. Документацията подкопава аргумента на Ватикана, че не може да провери дипломатическите доклади за нацистки зверства, за да ги осъди.
Документацията от архивите на Ватикана, публикувана този уикенд в италианския всекидневник Corriere della Sera, вероятно ще подхрани още повече дебата за наследството на Пий и неговата вече спряла кампания за беатификация. Историците отдавна са разделени относно ролята на Пий, като поддръжниците настояват, че той е използвал тиха дипломация, за да спасява еврейски животи, докато критиците твърдят, че той е мълчал, докато е бушувал Холокостът.
Corriere възпроизвежда писмо от 14 декември 1942 г. от германски йезуитски свещеник до секретаря на Пий, което се съдържа в предстоящата книга от Джовани Коко, изследовател и архивист в апостолския архив на Ватикана, за новоотворените файлове от понтификата на Пий.
Коко каза пред Corriere, че писмото е важно, защото представлява подробна кореспонденция за нацисткото унищожаване на евреи, включително изгаряне в пещи, от информиран църковен източник в Германия, който е бил част от католическата антихитлеристка съпротива, която е успяла да достави иначе секретна информация до Ватикана.
Писмото от свещеник, преподобния Лотар Кьониг, до секретаря на Пий, немски йезуит на име преподобния Робърт Лейбер, е с дата 14 декември 1942 г. Написано на немски, писмото се обръща към Лайбер като „Скъпи приятелю" и продължава с доклада че нацистите всеки ден убиват до 6000 евреи и поляци от Рава Руска, град в предвоенна Полша, който днес се намира в Украйна, и ги транспортират до лагера на смъртта Белжец.
Според открития през 2004 г. мемориал Белжец общо 500 000 евреи са загинали в лагера. Уебсайтът на мемориала съобщава, че около 3500 евреи от Рава Руска вече са били изпратени в Белжец по-рано през 1942 г. и че от 7 до 11 декември еврейското гето в града е ликвидирано. „Около 3000-5000 души бяха застреляни на място и 2000-5000 души бяха отведени в Белжец", се казва в уебсайта. Датата на писмото на Кьониг е важна, защото предполага, че кореспонденцията от доверен колега йезуит е пристигнала в офиса на Пий в дните след изпразването на гетото и след като Пий е получил множество дипломатически ноти и посещения от различни пратеници на чужди правителства от август 1942 г. нататък с доклади, че до момента в Полша са били убити до 1 милион евреи.
Въпреки че не може да е сигурно, че Пий е видял писмото, Лейбер е бил негов главен помощник и е служил на папата, когато е бил посланик на Ватикана в Германия през 20-те години на миналия век, което предполага близки работни отношения, особено по отношение на въпросите, свързани с Германия.
Според книгата The Pope at War, от носителя на наградата Пулицър антрополог Дейвид Керцър, висшият секретар, монсеньор Доменико Тардини, е казал на британския пратеник във Ватикана в средата на декември, че папата не може да говори открито за нацистките зверства, защото Ватиканът не успява да провери информацията.
Коко, цитиран от Corriere, казва: „Новостта и важността на този документ идва от този факт: че по отношение на Холокоста сега има сигурност, че Пий XII е получавал от германската католическа църква точни и подробни новини за престъпленията, извършени срещу евреи."
Въпреки това Коко отбеляза, че Кьониг също е призовал Светия престол да не прави публично достояние това, което разкрива, защото се страхува за собствения си живот и за живота на източниците от съпротивата, които са предоставили разузнавателната информация. Поддръжниците на Пий отдавна настояват, че той не можел да говори категорично срещу нацистите поради страх от репресии.

Станете почитател на Класа