Кримските татари: "Следващата година ще се върнем в Крим"

Кримските татари: "Следващата година ще се върнем в Крим"
  • Публикация:  Константин Егерт DW
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Как Крим не стана втора Чечения и защо и руснаците ще постъпят разумно, ако си тръгнат, преди Украйна да си възвърне полуострова: лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев пред ДВ.

 

 

 

ДВ: Казвали сте, че международната общност може да създаде ситуация, в която Путин вече няма да има с какво да храни армията. Но въпреки наложените санкции и ограничения войната продължава.

М. Джемилев: Тоталното ембарго не се получи. Да - западните страни наложиха ембарго, но пък други, възползвайки се от него, започнаха да купуват евтино енергийни ресурси. Индия, например, е увеличила 19 пъти покупките на нефт и нефтопродукти от Русия, по същия начин стоят нещата и с Китай. На руската икономика със сигурност е нанесен сериозен удар, но тя ще може да издържи още определено време.

ДВ: В Русия живеят 140 милиона души, в Украйна - 35 милиона, т.е. разликата в демографски план е четири пъти. На Путин му е все едно - той ще продължи да хвърля хора на фронта. Дали украинското общество е готово за продължителна война?

М. Джемилев: Според мен след нахлуването на Русия обществото в Украйна се промени много - то се консолидира и преобладаващата му част е готова на големи жертви, защото друг изход няма. Нали виждаме какво прави Русия на окупираните територии и изобщо какво ще стане, ако претърпим поражение. Затова решителността на украинския народ като цяло е на високо ниво.

ДВ: Съвместно с меджлиса украинското ръководство е разработило план по деокупацията на Крим. Какво съдържа той?

 

https://static.dw.com/image/66815973_1004.webp

 

Мустафа Джемилев: "И последният руски войник трябва да напусне нашата територия"

 

М. Джемилев: В него например се отбелязва, че след окупацията на Крим на територията на полуострова са заведени не по-малко от милион руски граждани. Това ще бъде голям проблем за нас, но се надявам, че когато тук дойдат украинските въоръжени сили, тези хора вече ще ги няма - за тях ще бъде по-разумно да напуснат Крим преди идването на нашите войски.

Същевременно се обсъжда въпросът дали да се ликвидира Кримският мост или не, защото хората трябва да си заминат. Но има и друга страна - по този мост се докарва над 30 процента от въоръжението, с което се обстрелва континентална Украйна. Затова се обединихме около мнението, че този мост трябва да бъде унищожен. Просто хората не трябва да чакат да започне бягството и да настъпи стълпотворение - трябва да напуснат Крим преди това.

 

Константин Егерт разговаря с Мустафа Джемилев

 

"Догодина ще се върнем в Крим", казва Мустафа Джемилев

 

Същото се отнася и за тези, които помагат на руснаците. Ние не бихме искали репресии, но хората трябва да носят отговорност за престъпленията, които са извършили. Затова и за тях най-доброто решение е да се скрият надалеч, за да не можем да ги намерим. Защото след падането на Путиновия режим ние ще поискаме връщането им от новото руско правителство.

ДВ: Както сте казвали - ако Путин влезе в Крим, това може да се превърне във втора Чечения. А Крим така и не се превърна във втора Чечения.

М. Джемилев: Когато съм говорил с Путин по телефона, той много се надяваше, че няма да се стигне до стълкновения между кримските татари и руските въоръжени сили в Крим, понеже знаел, че ние следваме принципа на ненасилието. Аз му казах, че този принцип важи за утвърждаването на гражданските права в нашата държава. А когато настъпва чужда армия - принципите вече са съвсем други. Казах обаче веднага, че ние, кримските татари, не смятаме да воюваме с Русия. Съотношението на силите е такова, но като граждани на Украйна ще правим това, което решат в Киев. Указания обаче така и не дойдоха.

ДВ: Да си представим, че Путин е мъртъв... На власт идват други, които може да не искат да продължават тази война, но това ще са хора от същия режим. И те може да решат, че ако сега върнат всичко, просто ще рухнат, затова е по-добре да продължават войната. Ако се стигне дотам?

М. Джемилев: Дали ще рухнат или не си е техен проблем. Нас не ни засяга, или ни засяга само донякъде. Ще говорим едва след като и последният войник напусне нашата територия - не преди това.

Станете почитател на Класа