Politico: В САЩ очакват настъпление на ВСУ, посочени са датите и посоките

Politico: В САЩ очакват настъпление на ВСУ, посочени са датите и посоките
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Вашингтон очаква Киев да бъде готов да започне голяма офанзива до май, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

 

 

Пакетите от помощ на САЩ за Украйна „през последните четири или пет месеца се фокусираха върху това, от което Украйна се нуждае за това контранастъпление“, казва американски служител пред изданието.

Събеседниците на вестника отбелязаха, че пред Киев има два начина за провеждане на това настъпление: от юг към Крим или от север към Донбас.

Според източници на Politico, цитирани и от чужудестранни агенции, вторият вариант е по-вероятен, тъй като Русия е засилила отбраната на левия бряг на Днепър.

Началото на украинската контраофанзива през пролетта на 2023 г беше прогнозирано от шефа на разузнаването на Украйна Кирил Буданов. Той нарече целта на Киев излизане от границите на страната през 1991 г. Михаил Подоляк, съветник в канцеларията на президента на Украйна, каза през март, че въоръжените сили на Украйна ще бъдат готови за контранастъпление до два месеца.

Сега обаче, както писа The Washington Post, позовавайки се на високопоставен украински служител, Киев е песимист за офанзивата.

Според източника на вестника Украйна няма оръжие и бойци, а настъплението изисква повече ресурси.

Подобни опасения изразяват и в САЩ, отбелязва "Политико". През февруари източници на изданието съобщиха, че Вашингтон настоява да подготви Киев за настъпление, стига Западът да му осигури военна помощ без проблеми.

Ройтерс посочи, че калните свлачища, когато пътищата станат непроходими поради кал, могат да попречат на двете страни в конфликта да напреднат през пролетта.

 

Станете почитател на Класа