Тайван - напрежението расте

Тайван - напрежението расте
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Тайван предупреди 29 китайски самолета, включително бомбардировачи, в зоната си за противовъздушна отбрана, които летяха в южната част на острова и в Тихия океан, при последното повишаване на напрежението и най-голямото нахлуване от края на май.
Тайван, за който Китай претендира като за своя собствена територия, се оплаква през последните две години от многократни мисии на китайските военновъздушни сили близо до демократично управлявания остров, често в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, ADIZ, близо до контролираните от Тайван острови Пратс.
Тайван нарича повтарящите се близки военни дейности на Китай „война в сивата зона", предназначена както да изтощи тайванските сили, като ги кара многократно да се борят, така и да изпробва тайванските отговори.
Последната китайска мисия във вторник включваше 17 изтребители и шест бомбардировача H-6, както и самолети за електронна война, за ранно предупреждение, противо-подводница и за зареждане с гориво, съобщи тайванското министерство на отбраната. Някои от самолетите са летели в район на североизток от Пратс, според карта, предоставена от министерството.
Бомбардировачите, придружени от самолет за събиране на разузнавателна информация, са навлезли в канала Баши, който разделя Тайван от Филипините и в Тихия океан, преди да се върнат обратно към Китай по маршрута, по който са дошли.
Тайван изпрати бойни самолети, за да предупреди китайските самолети, като ракетни системи бяха активирани за наблюдение, каза министерството, използвайки стандартна формулировка за отговора си.
Това беше най-голямото нахлуване, откакто Тайван съобщи за 30 китайски самолета в своя ADIZ на 30 май. Най-големият досега тази година се случи на 23 януари, включвайки 39 самолета.
Нямаше незабавен коментар от Китай, който в миналото каза, че подобни ходове са учения, насочени към защита на суверенитета на страната.
Говорител на Държавния департамент на САЩ каза на Reuters в имейл, че „Пекин трябва да преустанови военния си, дипломатически и икономически натиск и сплашване срещу Тайван".
Китай пусна на вода третия си самолетоносач в петък, Фуджиан, кръстен на провинцията, разположена срещу Тайван.
Това дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън разгневи Китай, сигнализирайки за промяна в американската политика на „стратегическа неяснота" по отношение на Тайван, като каза, че Съединените щати ще се намесят военно, ако Китай атакува острова.

Станете почитател на Класа