Кандидатка, живееща в Белгия спечели избори за кмет на район в Токио

Кандидатка, живееща в Белгия спечели избори за кмет на район в Токио
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Японка, живееща в Белгия, беше избрана за кмет на район в Токио, след като стана известна чрез онлайн кампанията си по време на пандемията от Covid.
47-годишната Сатоко Кишимото, която живее в белгийския град Льовен със съпруга и децата си от десетилетие, сега става кмет на град Сугинами, район с 500 000 души, на повече от 5800 мили от дома й.
Кишимото работи като координатор на проекти за транснационалния институт с нестопанска цел в Амстердам, но е пътувала до Япония, за да проведе лична кампания през последните седмици.
Съпругът на Кишимото, Оливие Ходеман, каза, че изборният резултат все пак е дошъл като „огромна изненада" и те все още не са се ангажирали да се преместят в Япония, тъй като най-малкият им син все още е в гимназия.
Той каза пред фламандското радио: „По време на кризата с Covid-19, когато всичко се случи онлайн, Сатоко участва от Льовен в много в онлайн публични дебати в Япония".
„Сатоко се интересува много от политиката и чрез работата си за Транснационалния институт в Амстердам тя също знае много за нея. Тя стана много популярна сред прогресивното движение в Япония и беше помолена да се кандидатира за кмет на Сугинами. Сатоко е живяла първите 25 години от живота си в Япония. След това тя се мести в Холандия и след това в Льовен, където живеем заедно повече от 10 години и сега имаме две деца. Резултатът от изборите беше огромна изненада. Сатоко победи досегашния консервативен кмет. Очевидно нейното политическо послание се хареса на много граждани, защото иска по-малко приватизация и повече гражданско участие."
Кишимото, която е редактирала книга за алтернативите на приватизацията на водата, спечели само с 200 гласа, след като успя да отклони критиките на опонентите си за нейното белгийско пребиваване.
Съгласно един вариант, обсъждан от семейството, Кишимото ще се върне да живее в Япония, а останалата част от семейството ще се присъедини към нея на по-късна дата.

Станете почитател на Класа