Федерален съдия разпореди прекратяване на разделянията на семейства мигранти

Федерален съдия даде зелена светлина на съдебно дело, изискващо край на политиката за разделяне на родители и деца нелегални имигранти в Съединените щати.

 

Заповедта на американския окръжен съдия Дана Сабрау завършва повечето семейни разделяния през следващия месец, седмица след като американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за прекратяване децата да се държат в специални лагери без родителите си.

 

Делото, което беше подкрепено от американския съюз за граждански свободи (ACLU), не поставя под въпрос разделението, когато родителите са отговорни за престъпления, а само когато те са задържани за административно нарушение, каквото е опитът да влязат без документи в САЩ.

 

"Съдията постанови, че администрацията на Тръмп трябва да събере семействата, разделени в рамките на 30 дни, а децата под 5-годишна възраст трябва да се присъединят към техните родители в рамките на 14 дни", казва ACLU в своите социални мрежи.

 

Заповедта на федералния съдия също така призовава правителството на Тръмп да улесни механизмите за събиране на семейството на лицата, които са били разделени под стража, предаде Ройтерс. ACLU подаде делото от името на майка и 6-годишната си дъщеря, разделени през ноември.

 

ACLU предприе действия от името на мигранти, в момент когато политиката на "нулева толерантност", прилагана от президента Тръмп, беше поставена под въпрос. Преди Сабрау да се произнесе по делото, американското правителство заяви, че това не е необходимо, защото изпълнителният указ от миналата седмица "до голяма степен" разрешава ситуацията.

Станете почитател на Класа