Как Пеня Нието "положи основите" на стената на Тръмп

"Оказва се, че Тръмп има ключов съучастник за постигане на целите си - мексиканският президент Енрике Пеня Нието", казва политологът Джон М. Акерман в "The Atlantic". Колумнистът твърди, чепрезидентът на САЩ няма да бъде в състояние да направи това, което планира – изграждането на строителството на спорна стена на границата - без съучастието на мексиканското правителство.

Акерман твърди, че Пеня Нието е допринесъл "директно" за успеха на кампанията на Тръмп. "На 31 август, 2016 г., мексиканския президент проведе кралски прием за Тръмп в президентската резиденция на Лос Пинос в Мексико Сити", спомня си той.

Политологът отбеляза, че едно от най-слабите места на Тръмп тогава е било, че "е възприеман като неспособен да бъде главнокомандващ и да бъдеуважаван от чуждестранни лидери." Въпреки това, Пеня Нието "стана решението" след провеждане на пресконференция в зала, обикновено запазена за чужди държавни глави, "Тръмп, без да променя своята политика, се превърна в приятел на Мексико и мексиканците ".

Авторът на статията подчертава „след президентските избори през ноември, Пеня Нието продължи усилията да угажда на Тръмп, като назначи нов за външен министърЛуис Видегарай, който оркестрира посещението на Тръмп през август".

В края на краищата, Тръмп и Пеня Нието "имат много общи черти," каза колумнистът. "Мексиканският президент вече прилага политика на масово депортиране, от вида, който Тръмп обеща, срещу Централноамериканците,пресичащи Мексико към САЩ", заяви Акерман, добавяйки, че Пеня Нието също е започнал, "с американска помощ , строителството на еквивалента на" високиотехнологична стена на южната граница на Мексико с Гватемала."

"В действителност, той е готов да предаде страната си с надеждата, че Тръмп ще игнорира огромните корупционни скандали и систематични нарушения на правата на човека, на юг от границата", заключава той.

Станете почитател на Класа